Schimbare radicală votată în Camera Deputaților: piețele, deschise şi în interior, Președintele ia decizia finală

Parlamentul României a votat un amendament prin care piețele rămân deschise și în interior, bineînțeles, cu respectarea tuturor măsurilor de distanțare și protecție sanitară.

Mai exact, Camera Deputaților a decis ca, pe durata stării de alertă, pieţele agroalimentare în spaţii închise, târgurile, bâlciurile, pieţele mixte şi volante, talciocurile îşi vor putea continua activitatea, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară. Este vorba de un amendament introdus de social-democrații Marcel Ciolacu şi Daniel Zamfir, admis prin vot, ce prevede ca pieţele în spaţii închise, târgurile, bâlciurile, pieţele mixte şi volante şi talciocurile să rămână deschise în perioada stării de alertă, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară.

“Pe durata stării de alertă, pieţele agroalimentare în spaţii închise, târgurile, bâlciurile, pieţele mixte şi volante, talciocurile (…) îşi vor putea continua activitatea, cu respectarea restricţiilor referitoare la distanţarea socială şi a măsurilor de protecţie sanitară”, spune textul amendamentului.

Legea a fost votată cu 173 de voturi ”pentru”, unul ”împotrivă” şi 93 de abţineri. Legea merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis, care o poate retrimite Parlamentului. ”Trebuie să redeschidem şi pieţele în spaţii închise din hale. Considerăm că nu e normal ca supermarketurile rămân deschise, pieţele de tip hală să fie închise. Considerăm că revenim la normalitate”, a spus și Lorand Balint Magyar, conform Mediafax.

Opoziție susține că închiderea pieţelor a fost o măsură aberantă. ”Este o prostie, iar pieţele pentru producătorii români trebuie să fie deschise, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă şi de prevenţie. Pentru că ieri până şi cea mai inocentă rugăciune a fost transformată în ceva de bătălie politică, o să-i rog pe colegii noştri să încerce alt verset din Biblie: ”Ne lepădăm de Satană”, afirmă deputatul PSD Daniel Suciu.

”Profităm de numărul mare de parlamentari PSD ca să îndreptăm ororile Guvernului PNL. Am votat în Parlamentul României pentru redeschiderea piețelor. PNL și USR s-au abținut”, a scris Olguța Vasilescu pe Facebook.

Citește și

Un ”câine roșu” superoptimist: ”Cred că echipa va fi în play-off”