Începe ”setul decisiv” pentru Simona Halep: a plecat azi în Elveția

Simona Halep (32 de ani) se pregătește de „setul decisiv” în cazul suspendării pentru dopaj primită în septembrie 2023.

Ea a plecat azi spre Elveția unde în perioada 7-9 februarie va fi audiată la TAS.

În această dimineață, Simona Halep și apropiații ei au plecat spre Elveția. Aceștia au luat o cursă WizzAir spre Geneva, singura variantă fără escală din București. Jurnalistul Andrei Nourescu a publicat și o fotografie cu Simona în avion.

De la Geneva, Simona și delegația ei au ajuns la Lausanne, unde este sediul TAS.

Context

Pe 12 septembrie 2023, Tribunalul Independent Sport Resolutions a găsit-o vinovată pe Simona Halep pentru două încălcări ale regulamentului antidoping: utilizarea unei substanțe interzise, roxadustat, și suspiciunea că ar fi utilizat metode / substanțe interzise pe durata sezonului 2022.

Suspendarea primită din partea ITIA a fost drastică, 4 ani.

Simona Halep a înaintat apel la TAS și va fi audiată în perioada 7-9 februarie.

6 octombrie 2026 ar fi data la care suspendarea Simonei Halep ar expira, dacă TAS nu schimbă decizia.

TAS, ultima instanță la care poate apela Simona Halep

TAS este ultima instanță la care poate apela românca, o instanță care a mai judecat cazuri celebre din tenis, reducând sau mărind suspendările. În aceste patru cazuri a fost implicat și Howard Jacobs, avocatul Simonei.

Până acum, atât în procesul de la ITIA, cât și în aparițiile publice, Simona Halep a declarat că roxadustatul a ajuns în corpul ei după ce un supliment cu colagen, recomandat de Patrick Mouratoglou, a fost contaminat.

Totuși, concluziile primei instanțe au fost în cazul contaminării cu roxadustat „că suplimentul era contaminat cu roxadustat, dar că nivelul în care era prezent în urina româncei nu putea veni doar din această sursă, iar aceasta trebuie să demonstreze de unde a provenit restul de substanță.

Cum aceasta nu a fost identificată și chiar dacă Halep susține că nu a luat o astfel de substanță, tribunalul nu o poate exonera de vină. Simona Halep a ingerat roxadustat din două surse separate, suplimentul KETO MCT și altă sursă neidentificată”.

Iar în cazul pașaportului biologic: „Tribunalul a considerat că nu trebuie să identifice scenariul care a dus la iregularitățile din pașaportul biologic și că este vorba de manipulare ilicită a sângelui”. Rămâne de văzut ce vor decide și cei trei arbitri de la TAS.

Procedura spune că în cazul apelurilor se ajunge la o decizie după trei luni, dar nu este regulă fixă, depinzând și de complexitatea cazurilor.

Citește și

Vine căldura! Medic în plin sezon de gripă: ”Un val și mai mare de îmbolnăviri”