Vine căldura! Medic în plin sezon de gripă: ”Un val și mai mare de îmbolnăviri”

De la începutul lunii februarie, România este în stare de alertă epidemiologică, după ce numărul de cazuri de gripă a crescut, iar meteorologii anunță începând de luni temperaturi neobişnuit de ridicate pentru această perioadă.

Peste 15 grade Celsius, chiar și 20 de grade Celsius. Medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, avertizează asupra faptului că încălzirea bruscă a vremii va duce la o creștere a numărului de cazuri de viroze și a prelungirii sezonului gripal.

”Se trezesc virusurile adormite de ger”

Medicul atrage atenția că virusurile care au fost „adormite” de ger se vor trezi atunci când temperatura va crește brusc și mult peste punctul înghețului.

„Aceste diferențe de temperatură influențează foarte mult sistemul imunitar, mai ales când sunt atât de bruște. Mai mult decât atât, prin faptul că vremea s-a răcit și a apărut acest ger, a scăzut numărul de copii virale ale infecțiilor circulante. Gerul distruge o parte din virusuri, dar în momentul în care apare o creștere a temperaturii, va exista și o creștere a numărului de virusuri de sezon”, a explicat dr. Florin Roșu.

Acesta a precizat că, în fiecare an, în momentul trecerii de la iarnă la primăvară, când cresc temperaturile, crește și numărul de cazuri de viroze.

Dar dacă creșterea este graduală, această „dezvoltare virală” este ținută sub control, creșterea în numărul de cazuri este ușoară și poate fi gestionată de unitățile medicale până se ajunge la un nivel minim și sezonul virozelor este declarat închis.

Dar când trecem de la temperaturi negative la +20 de grade, situația se schimbă.

Cum este afectat organismul uman

„Organismul va resimți această schimbare de temperatură, sistemul imunitar va fi afectat și da, desigur, putem vorbi de prelungirea sezonului gripal pe ansamblu.

Trebuie să luăm în calcul și presiunea asupra sistemului sanitar, pentru că vom avea un val și mai mare de îmbolnăviri de persoane care vor prezenta viroze respiratorii, iar cea mai gravă formă de viroză respiratori este gripa.

Trebuie gândit foarte bine managementul riscului astfel încât unitățile de primire a urgențelor și spitalele să nu fie copleșite, fiindcă ele vor fi asaltate de cazuri, dar să aibă capacitatea să gestioneze fluxul de cazuri”, a punctat dr. Florin Roșu.

Cum ne apărăm

Acesta a explicat că regulile de prevenție trebuie să fie respectate cu la fel de multă strictețe. Din punctul său de vedere, vaccinarea antigripală ar trebuie să fie văzută ca obligatorie, mai ales de persoanele aflate în grupe de risc.

Iar „ca formă de respectare a simțului civic”, ar trebui să poarte mască cei care simt că au simptome de viroză: febră, dureri de cap, în gât, nas înfundat sau care curge.

De asemenea: „evitarea aglomerărilor nejustificate, stat acasă în cazul în care avem simptome, de purtat mască dacă avem simptome, spălarea mâinilor, vaccinarea antigripală”.

Citește și

Ștefan Iordache, in memoriam: ”Își clădise un adevărat imperiu”