--> -->

FRF spune că federația maghiară MINTE că UEFA i-a permis afișarea la meciuri a steagului Ungariei Mari

”UEFA nu a autorizat și nu va autoriza afișarea simbolurilor menționate de Federația Maghiară de Fotbal la meciurile organizate la nivel european”, anunță Federația Română de Fotbal (FRF) într-un comunicat, astăzi.

Forul federal a solicitat punctul de vedere oficial al UEFA după anunțul făcut de unguri. FRF acuză Federația Maghiară de Fotbal că a greșit când a spus că UEFA i-a permis afișarea la meciuri a steagului Ungariei Mari, pentru că ”afișarea acestor simboluri reprezintă o abatere de la prevederile Regulamentului Disciplinar UEFA (mesaje cu conținut provocator și/sau politic)”.

Amenințare!

În comunicat, FRF mai precizează că va sesiza comisiile disciplinare, dacă vor exista cazuri de încălcare a acestor prevederi.

De asemenea, FRF mai scrie că revizionismul nu este acceptat în fotbal și ”are încredere în comisiile disciplinare UEFA” că vor sancționa afișarea acestui simbol cu potențial de incitare la ură și violență la meciurile din competițiile europene.

Reacții din lumea politică

Președintele PSD și vicepremierul României, Marcel Ciolacu, a postat, miercuri, pe Facebook un mesaj în care își exprimă dezacordul, după anunțul Federației Maghiare de Fotbal.

”Fotbalul nu este politică! Frustrările revizioniste nu au ce căuta în competițiile sportive. UEFA trebuie să retragă imediat acordul pentru folosirea de către Federația de Fotbal din Ungaria a hărții Ungariei Mari pe drapele și bannere. Președintele FRF, care este membru în Comitetul Executiv al UEFA, trebuie să ceară de urgență revenirea asupra acestei decizii”, a transmis Marcel Ciolacu.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, fost ministru al sportului, a reacționat, afirmând că politica nu are ce să caute în sport.

”Am spus de foarte multe ori: politica nu are ce să caute în sport. Sper de aceea că ştirea pe care am văzut-o în seara asta, cum că UEFA ar fi fost de acord ca Ungaria să folosească la fotbal un drapel cu însemne revizioniste, să fie o ştire inventată. Sau cel mult o informaţie lansată artificial de nişte minţi înflăcărate”, a notat Ionuț Stroe.

Purtătorul de cuvânt al PNL a subliniat că se aşteaptă ca UEFA să nu accepte aşa ceva, ”să nu dea oxigen unor teorii revizioniste, să nu permită intoxicarea fotbalului de către interese şi mize politice”.

Csaba Asztalos, președinte Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a declarat că ”UEFA nu a luat o decizie înțeleaptă”.

De unde a pornit

Potrivit anunțului făcut marți de Federația Maghiară de Fotbal, UEFA și FARE îi permit utilizarea hărții Ungariei Mari la meciurile echipei naționale, fără simboluri și inscripții.

În consecintă, suporterii pot aduce la meciuri steaguri cu harta Ungariei Mari sau pot purta fulare, eșarfe și alte materiale cu acest însemn. Premierul ungar Viktor Orban a fost aspru criticat de vecinii săi europeni din cauză că a făcut propagandă ”Ungariei Mari” la un meci amical de fotbal, pe 20 noiembrie.

Citește și

Ucraina şi-a dat acordul pentru măsurători pe Canalul Bâstroe, dar nu permite accesul navelor româneşti