ROMÂNIA FRUMOASĂ Cetatea cu istorie de aproape 700 de ani

Dobrogea nu ar trebui să fie ocolită de turiști în 2021. Are multe lucruri spectaculoase de oferit, multe locuri care pot aduce amintiri frumoase în inima celor care ajung în această parte a țării. Cetatea Enisala este un obiectiv turistic de bifat în acest an de către cei care iubesc istoria.

Cetatea Enisala are o istorie de aproape 700 de ani. A fost clădită în secolul al 14-lea de către Republica Genova, în scop militar. Pe atunci, avea denumirea de Pampolo (Bambola). De-a lungul timpului cetatea a purtat și alte nume: Heracleea (denumirea grecească), Heraclia, Eracri-Kiipei, Yeni-Sale (denumirea turcească). Enisala vine din adaptarea cuvintelor Yeni Sale, care în limba turcă înseamnă Târg (Sat) Nou.

Din anul 1347 a aparținut Despotatului Dobrogei, iar între 1397-1418 a fost parte a sistemului de apărare a Țării Românești, sub conducerea lui Mircea cel Bătrân. După ce Dobrogea a fost cucerită de otomani, Cetatea Enisala a devenit garnizoană militară. După aproape 250 de ani, cetatea a fost părăsită. În 1741, aproape 1600 de familii de lipoveni s-au instalat în localitățile din jurul Cetății.

Primele săpături arheologice la Cetatea Enisala au fost făcută între 1938-1939 de o echipă condusă de Grigore Avachian. După Al Doilea Război Mondial, cercetările au fost reluate de Ion Barnea și I.T. Dragomir (163-1964), atunci descoperindu-se a doua incintă fortificată a cetății. Alte lucrări au fost făcute în 1976 de către Gh. I. Cantacuzino și Silvia Baraschi. După Revoluție, Oana Damian, Raluca și Sergiu Iosipescu au avut ani buni de muncă la Enisala, pentru a descoperi cât de multe lucruri despre Cetate.

De la Cetatea Enisala turiștii se pot răsfăța cu o priveliște impresionantă. Se pot vedea lacurile Razim și Babadag. Cum se ajunge la Cetate? Simplu. Din Babadag se merge cam 12 km pe Drumul 223A până la situl arheologic.

Citește și

ÎPS Teodosie, mesaj ferm: ”Nu voi obliga preoții. Nu voi mai închide biserica, mă simt ca la 20 de ani”