ROMÂNIA FRUMOASĂ Biserica de sub lac are o istorie tristă

Românii au multe de descoperit în propria țară. Un loc fascinant și sumbru, deopotrivă, se află în județul Cluj, mai precis în satul Beliș. Acolo, în urmă cu 107 ani a fost construită Biserica Romano-Catolică, beneficiind de sprijinul afaceristului Ioan Urmanczy.

Timp de 60 de ani, credincioșii au putut merge liniștiți la Biserică. Comuniștii au stricat însă totul. În 1973, a fost deviat cursul Someșului Cald printr-o galerie, pentru a se crea barajul Fântânele. Acesta ar fi urmat să transforme forța apei în energie electrică prin centrala de la Mărișel. Acest proiect se putea realiza doar prin strămutarea satelor Beliș și Giucuța de Jos, de pe malul Someșului.

Cei aproape 1300 de locuitori au fost izgoniți pe un deal aflat la câțiva kilometri distanță. Acolo au aflat că Biserica la care se rugau, aflată în zona barajului, a fost inundată. Când apa este la un nivel normal, Biserica se află la câțiva metri adâncime. Însă în perioadele secetoase, Biserica poate fi văzută de către turiști. Valoarea lăcașului de cult este dată nu doar de istoria sa fascinantă, ci și de picturile de pe pereți, care reprezintă îngeri și fresce biblice.

Cum se ajunge la Biserica de sub lac de la Beliș? Localitatea se află la 27 de kilometri de Huedin (pe drumul județean 101) și 77 de Cluj-Napoca (pe drumul european 60). În zonă se mai găsesc și alte atracții turistice, printre care Peștera Urșilor, Biserica fortificata de la Văleni, Ghețarul Scărișoara, Piatra Ponorului, Cheile Galbenei și Izbucul Galbenei.

Citește și

Băsescu, virulent cu PNL: ”Marcel Vela nu s-a putut abține”