--> -->

Dacian Cioloș, întrebat dacă s-ar vaccina cu un vaccin rusesc sau chinezesc: ”Nu recomand românilor șmecheria”

Europarlamentarul Dacian Cioloş a declarat că se va vaccina împotriva COVID-19, atunci când îi va veni rândul, însă ar face acest lucru numai cu un vaccin autorizat de Autoritatea Europeană a Medicamentului.

Întrebat la Prima TV dacă s-ar vaccina cu un vaccin rusesc sau chinezesc, împotriva COVID-19, Dacian Cioloş a declarat că s-ar vaccina doar cu un ser credibil, aprobat de Autoritatea Europeană a Medicamentului.

”M-aş vaccina cu un vaccin care e autorizat de Autoritatea Europeană a Medicamentului. Un vaccin care e aprobat, da, din punctul meu de vedere, e credibil. Nu susţin folosirea vaccinurilor ca armă geo-politică şi ca şmecherie, de influenţă sau ca armă, ca instrument de influenţă politică într-o parte sau alta a lumii.

Vaccinurile trebuie să fie accesibile pentru oamenii care au nevoie, trebuie să fie vaccinuri sigure, trebuie să fie vaccinuri de calitate şi pentru asta, în Uniunea Europeană şi în spaţiul Uniunii Europene avem o autoritate care e abilitată să valideze, să autorizeze, punerea pe piaţă a unor vaccinuri, indiferent de unde vin ele din producţie”, a declarat Cioloş.

”Pe de altă parte, pentru a mă asigura de asigurarea corectă, constantă şi corectă cu vaccinuri în Uniunea Europeană, mă bazez pe producţia în spaţiul european. În urmă cu câteva zile, la insistenţa Parlamentului European, pentru mai multă transparenţă şi calitatea coordonării producţiei şi distribuţiei de vaccinuri din partea Comisiei Europene, preşedinta Comisiei Europene tocmai a anunţat că comisarul european pentru industrie şi piaţă internă are ca atribuţie să formeze un grup de lucru care să urmărească felul în care companiile care produc pe teritoriul Uniunii Europene vaccinuri.

Au tot ce le trebuie, respectă un anumit calendar, un ritm de producţie şi de distribuţie, ca să nu mai avem sincopele cu aprovizionarea”, a mai declarat Cioloş. ”Îndemn autorităţile din România să ia vaccinuri de producţie europeană care sunt şi mai sigure”, a mai spus Cioloş.

Întrebat, de asemenea, dacă s-a vaccinat deja, Cioloş a explicat că încă nu i-a venit rândul, dar că va face acest lucru.

”Nu m-am vaccinat încă, nu mi-a venit rândul. Când o să îmi vină rândul, da, dar încă mai sunt alte categorii care trebuie să meargă în faţă”, a mai declarat co-președintele USR-PLUS.

Citește și

Raed Arafat despre vaccin: ”Nu! E voluntar”. Cifrele la zi, România e în topul Europei