Chirilă despre Zelenski: ”Rolul vieții”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este una dintre figurile centrale ale conflictului actual din țara sa. Deja șeful statului invadat și-a câștigat numeroși simpatizanți pe întregul mapamond.

Inclusiv în România, mai ales că majoritatea conaționalilor noștri, de la oameni politici la cei din showbizz și din cultură până la cei simpli, au o părere vizavi de ceea ce se întâmplă în țara vecină.

Cărtărescu: ”Dorința oamenilor de libertate”

Mircea Cărtărescu face o paralelă cu istoria Greciei Antice, pentru a reliefa portretul președintelui ucrainean.

”Există eroism în istorie. Perșii erau o forță inimaginabilă în lumea veche, dar micul popor elen nu a cedat, și au urmat Termopile, Salamina, Plateea, Maraton.

Toți tiranii, din toate timpurile, au înțeles, pierind jalnic, că există o forță mai mare decât cea militară, și că ea câștigă bătăliile, dorința oamenilor de libertate. Sunt cu trup și suflet alături de Ucraina în acest război stupid și criminal de care ea nu este vinovată”, a scris cunoscutul autor român pe Facebook.

Chirilă: ”Oferă lecții liderilor de carton”

Plecând de la mesajul lui Cărtărescu, Tudor Chirilă l-a complimentat pe Zelenski. Practic, s-a referit și la meseria – sau una dintre meseriile sale.

”Un actor (meserie atat de disprețuită de statul român și privită ca superficială de neavizați) joacă rolul principal al vieții sale și îl joacă bine, oferind o lecție de leadership multor lideri de carton din lumea asta mare”, a scris Chirilă pe Facebook.

Cine este Zelenski

Volodîmîr Oleksandrovici Zelenski (în ucraineană Володимир Олександрович Зеленський; n. 25 ianuarie 1978,[2] Krîvîi Rih, RSS Ucraineană, URSS) este președintele în funcție al Ucrainei, fost comediant, scenarist, producător de filme și politician. Fondator, director artistic și lider al Studiîa Kvartal-95, companie de producție de emisiuni de televiziune și concerte.

A candidat pentru funcția de președinte al Ucrainei în alegerile încheiate pe 21 aprilie 2019.

A câștigat în primul tur care a avut loc pe 31 martie 2019, obținând aproximativ 30% din voturi, ceea ce i-a adus calificarea pentru participarea la al doilea scrutin.

Trei săptămâni mai târziu, Volodîmîr Zelenski a câștigat fulminant alegerile prezidențiale în fața oponentului său, Petro Poroșenko, obținând circa 70% din voturi, în acest mod devenind cel de-al șaselea președinte al Ucrainei.

Acesta a preluat oficial funcția la 20 mai 2019.

Citește și

Medvedev amenință: ”Vom naționaliza”