Veste teribilă pentru fotbaliștii dinamoviști: ”Zero lei. Bătaie de joc”

Președintele AFAN, Emilian Hulubei, a afirmat într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor că fotbaliștii lui Dinamo nu-și vor mai recupera restanțele salariale, deoarece nu sunt protejați de contractele încheiate cu clubul.

Dinamo a intrat din nou în insolvență, iar fotbaliștii au apelat în disperare de cauză la juriștii Asociației Fotbaliştilor Amatori și Nonamatori din România (AFAN) în speranța că își vor primi sumele restante.

Contractele de activitate sportivă, realizate de FRF și parafate de jucători, îi transformă pe aceștia în procesul de insolvență în „categoria creditorilor chirografari, negarantați, cel mai prost cotată categorie și care, de obicei, ia zero lei”. Iată ce spune oficialul, în interviu:

– Domnule Hulubei, fotbaliștii de la Dinamo au apelat la AFAN pentru consiliere în procesul de insolvență cu clubul?
– Da, aproape toată echipa. Juriștii noștri se ocupă de tot. Nu e prima dată când se întâmplă acest lucru, ne confruntăm cu insolvența din 2011. Doar câteva cluburi au ieșit curate din insolvență, iar jucătorii și-au primit drepturile restante. În cele mai multe cazuri, fotbaliștii pierd toți banii dacă clubul intră în faliment sau continuă insolvența. E destul de complicat să recupereze banii.

– De ce? Din cauza faptului că nu au contracte de muncă, ci altă formă?
– Normal. Jucătorii nu au contracte de muncă, ei au contracte de activitate sportivă și nu vor fi încadrați ca angajați ai clubului. Vor fi încadrați în categoria creditorilor chirografari, negarantați, cel mai prost cotată categorie și care, de obicei, ia zero lei.

– Și ce pot face jucătorii în această situație?
– Va fi foarte greu, e scris clar în lege, contractul ăsta de activitate sportivă nu naște relații de muncă. Nu mai e cum erau înainte convențiile civile, pe care noi, AFAN, le-am recalificat la Tribunal ca fiind contracte de muncă. Vom încerca și acum să demonstrăm că aceste contracte de activitate sportivă sunt contracte care nasc, de fapt, contracte de muncă.

– De ce au fost făcute aceste contracte de activitate sportivă dacă jucătorii n-au niciun fel de garanții în cazul în care cluburile intră în insolvență sau în faliment?
– Îți spun eu de ce. Ca să nu fie sub codul muncii și să dea posibilitatea cluburilor să se ghideze după regulamentele sportive. Dar și pentru a ajuta financiar cluburile, care au primit derogare de la Fisc să plătească taxe doar 10% din salariul minim pe economie, indiferent de valoarea contractului. E o reducere de 50% față de contractul de muncă. Și-au bătut joc de jucători.

– Dar cine a făcut aceste contracte de activitate sportivă?
– Cei de la FRF au venit pe un cal alb, că au făcut cel mai tare contract, că le-au făcut cluburilor cea mai mare facilitate fiscală. Și uite în ce situație sunt cluburile în continuare, în condițiile în care taxele au scăzut considerabil. Anul ăsta avem record de memorii din partea jucătorilor neplătiți. Cum vine asta? Orice facilitate le oferi, cluburile tot nu plătesc.

Citește și

Marcel Ciolacu, despre mazilirea Vioricăi Dăncilă: ”Când pierzi, pleci. A făcut o greșeală imensă”