Serghei Mizil, despre Ceaușescu: ”Singura diferență între el şi ăştia era inteligența”

Serghei Mizil (68 de ani), prieten cu Nicu Ceaușescu, a analizat reportajuil făcut de Adrian Păunescu, imediat după 1990 cu Nicu Ceaușescu și a făcut mai multe comentarii vizavi de acea perioadă, dar și o compariție cu clasa politică de acum.

Cine este Serghei

Serghei este fiul lui Paul Niculescu Mizil, înalt demnitar comunist, care a ocupat, printre altele, funcțiile de ministrul Educației și Învățământului din Republica Socialistă România (între 1972-1976), fiind și cel de-al 129-lea ministru al Finanțelor Publice ale României (între 1978-1981).

Serghei, chiar dacă a intrat în atenția opiniei publice mai mult prin apariția în diverse emisiuni de divertisment, vorbește deschis despre perioada comunistă. El e pictor de meserie, dar a reușit, prin contactele pe care le avea în acei ani, să facă bani în comunism din diverse activități secundare sectorului cultural (n.r. produse de import).

În ediția de miercuri seara a emisiunii Subiectiv de la Antena 3 a fost prezentată o filmare din 1991 cu un dialog între Adrian Păunescu şi Nicu Ceaușescu, aflat atunci în penitenciarul Jilava.

”Trofeu” al primelor zile ale Revoluției

”Era slab, era bolnav. Lui i-a agravat starea şi boala şi tăietura aia care a avut-o la televiziune (n.r atacat la intrarea în Bucureşti, Nicu Ceaușescu, atunci în vârstă de 38 de ani, este dus, plin de sânge, la Televiziunea Română şi prezentat pe post de ”trofeu“ al Revoluției”), şi pus pe psihic.

Mi-a spus că îi puneau filmul cu execuția de câteva ori pe zi în pușcărie ca să îl distrugă psihic. Tot ce a fost atunci a fost o crimă şi o barbarie ieșită din comun. Eu am văzut poze cu picioarele pe ei (n.r Nicolae şi Elena Ceaușescu), poze care nu au mai circulat, nu ştiu de ce le-au scos. De aia s-a întors Occidentul atunci împotriva noastră, pentru că noi aveam o deschidere mare cu Revoluția şi când şi-au dat seama ce a fost şi cu procesul care a fost o crimă, din punctul de vedere al juriștilor ne-a dat mult înapoi”, a spus Serghei Mizil.

”Nicu, când a venit de la pușcărie, era foarte debusolat”

Întrebat dacă Nicu Ceaușescu era pregătit să preia puterea, Serghei Mizil a precizat:

”Din punctul de vedere cum l-au pregătit, că l-au trimis şi la Sibiu să treacă prin toate etapele ca să ajungă în conducere, eu zic că îl pregăteau. Nicu citea foarte mult, îi plăcea mult politica externă se preocupa de chestia asta. Aia că era alcoolic era o imbecilitate.

Beam, dar nu 24 cu 24. Pe el l-a marcat ce s-a întâmplat. Era un om foarte sensibil. Curios este că toată lumea l-a ajutat după aia. El nu-şi mai găsea locul în societate. Când a venit de la pușcărie era foarte debusolat.

E un șablon. Toţi care ajung la putere o iau razna. Vedeţi şi acum.

”Când ajung președinți, vor să acapereze tot”

Toate i s-au spart în capul lui. Pentru că a venit eșalonul doi şi, părerea mea personală este că, au avut o invidie pe ei şi au vrut să ajungă să facă ce au făcut ei. Dacă te uiți în România cine ajunge la putere, zici că e un șablon, înnebunesc toţi.

Adică înainte sunt băieți buni, politicieni, că am discutat cu o groază. Când ajunge preşedinte nu mai vrea să plece, nu mai vrea să facă, vrea să conducă totul, să acapareze totul.

Uită-te la toţi, la Băsescu, la Iohannis. Toţi au chestia asta: eu fac, al meu, numai eu hotărăsc. Singura diferența între Ceaușescu şi aştia era inteligența. Când voia să facă ceva, chema experții”, a spus Serghei Mizil la emisiunea Subiectiv de la Antena 3.

Citește și

Andrei Caramitru, atac furibund: ”Atât Nicușor, cât și Clotilda, vai de capul vostru de eșuați”