ROMÂNI SPECIALI Tradiții păstrate în Țara Zarandului

România are locuri absolut minunate, pigmentate cu oameni care vor și reușesc să țină vii anumite tradiții din moși strămoși, vorba românului. O astfel de tradiție este și realizarea zgărdanelor sau a zgărdițelor, denumirea variind în funcție de zona în care se fac.

Zgărdanele sunt foarte întâlnite în Maramureș, acolo unde mai sunt câteva doamne în vârstă care încearcă să le învețe pe tinerele domnișoare cum să realizeze aceste obiecte, care se poartă la gât și care se spune că te protejează de lucrurile rele. Ei bine, nu doar în Maramureș se mai fac zgărdane, ci și în Țara Zarandului. Într-un sat cu un nume simpatic, Curechiu (regionalism care se traduce prin „varză”), un cuplu de tineri s-a instalat aici. Fata, Cosmina Moldovan, s-a apucat de făcut tot felul de bijuterii, printre care și zgărdițe din mărgele, precum se purtau odinioară.

Cosmina a oferit o lecție despre acest meșteșug în cadrul Nopții Muzeelor, în curtea Muzeului de Istorie Locală și Etnografie din Brad, acolo unde s-a instalat lângă o casă veche și i-a încântat pe vizitatori cu talentul său. Nu e deloc ușor să faci o zgărdiță. Cosmina și-a adus toate cele necesare și s-a pus pe muncă. Pe fiecare fir de ață a pus, rând pe rând, micuțele bobițe colorate, în final realizând adevărate bijuterii cu diverse motive populare. Pe lângă zgărdițe, Cosmina Moldovan a realizat și brățări, tot prin aceeași metodă.

Citește și

Cazul Eriksen vs. Cazul Ekeng: ”În România nu s-ar fi putut face asta”