Templul Karnak din Luxor, must-see dacă mergi în Egipt

Templul Karnak din Luxor este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Egipt și atrage anual milioane de turiști din toată lumea, fiind în prezent un muzeu în aer liber. Este considerat cel mai mare centru religios construit în istorie.

Templul este deschis în fiecare zi între orele 6:00-20:00. Prețurile pentru bilete diferă în funcție dacă ești străin sau egiptean.

Turiștii străini: Adult: EGP 260 / Student: EGP 130
Egipteni/Arabi: Adult: EGP 40 / Student: EGP 20

Ritual pe care turiștii îl fac la Luxor

Cei care au vizitat deja Luxorul știu că există o energie aparte acolo. Iar un ritual interesant pe care turiștii îl fac este să înconjoare de 7 ori Scarabeul, iar după fiecare tură trebuie să îți pui o dorință.

În mitologia egipteană, scarabeul a fost strâns legat de unul dintre zeii egipteni, zeul Khepri, o divinitate care reprezenta aspectul de dimineață al zeului-soare Ra. Khepri era înfățișat ca un bărbat cu cap de gândac sau scarabeu, sugerând astfel ciclul solar și ideea renașterii zilnice a soarelui.

Acest aspect al mitologiei egiptene a creat o puternică legătură între scarabeu și conceptul de renaștere și nemurire.

Scarabeul a devenit simbolul perfect pentru ideea că viața poate reîncepe mereu, asemenea soarelui care răsare în fiecare zi.

Astfel, scarabeul a fost asociat adesea cu credința în viața de apoi și cu speranța pentru o continuare fericită a existenței după moarte. Chiar și în prezent egiptenii poartă la ei ”scarabeul” ca pe o amuletă care le aduce noroc.

Despre Templul Karnak

Complexul Karnak este un vast sit deschis care include Muzeul în aer liber Karnak, cunoscut sub numele de Ipet-isu în egipteana antică, adică „Cel mai ales dintre locuri”.

Împărțit în patru părți principale și doar cea mai mare parte este în prezent accesibilă publicului. Termenul „Karnak” se referă de obicei la incinta lui Amon-Ra, deoarece este singura parte pe care majoritatea vizitatorilor o pot vedea.

Celelalte trei părți, incinta lui Mut, incinta lui Montu și templul demontat al lui Amenhotep IV, nu sunt deschise publicului.

Construcția sa a durat peste două milenii, din Regatul Mijlociu până în perioada ptolemaică între 2055 î.Hr. și aproximativ anul 100 d.Hr. A fost construit ca un templu de cult și a fost dedicat zeilor Amon, Mut și Khonsu.

Cine erau zeii Amon, Mut și Khonsu?

Amon

Cunoscut și ca Amon, Amon și Amin, Amon era zeul egiptean al soarelui și al aerului. Considerat ca unul dintre cei mai importanți zei, Amon este civilizația egipteană antică în timpul începutului ascensiunii Noului Regat, între 1570 și 1069 î.Hr.

Mut

Cunoscută și sub numele de Maut și Mout, Mut era o zeiță venerată de egiptenii antici. Sensul numelui ei este „mamă” și, prin urmare, era cunoscută drept zeița-mamă. Pentru unii, ea era cunoscută ca mama a tot ce este în lume, iar pentru alții, ei au recunoscut-o ca mama zeului copilașului khonsu.

Khonsu

Cunoscut ca fiul zeiței Mut, Khonsu a fost zeul egiptean antic al Lunii. Sensul numelui său este „călător”.

Aspectul și designul:

Răspândit pe 247 de acri, Karnak este un vast labirint de temple. Structura sa a evoluat de-a lungul secolelor, fiecare faraon lăsându-și amprenta. Axa principală merge de la intrarea în est până în incinta sacră din vest, simbolizând călătoria zeului soare Ra.

Situat lângă Luxorul modern, Templul Karnak se află pe malul estic al râului Nil. Locația sa este strategică și legătura între Egiptul de Sus și Egiptul de Jos ca centru religios și administrativ.

Incinta lui Amon-Ra

Incinta lui Amon-Ra este situată în apropiere de Luxor, Egipt, și este una dintre cele patru incinte ale templului care formează imensul Templu Karnak. Este cel mai mare complex de temple și singurul accesibil publicului larg.

Situl se întinde pe o suprafață de 250.000 de metri pătrați și cuprinde numeroase structuri și monumente. Templul lui Amon se întinde pe o suprafață de 61 de acri. Unele părți ale complexului sunt în curs de excavare sau restaurare activă, inclusiv părți mari ale Axei Nord-Sud (pilonii 8, 9 și 10).

Cea mai mare parte a colțului de sud-vest este o zonă de asamblare în aer liber, care conține milioane de fragmente de piatră, așezate în rânduri lungi, care așteaptă reasamblarea în monumentele lor respective. Templele lui Khons și Opet se află în acest colț și sunt deschise publicului.

Complexul templului are zece piloni construiti de diferiți faraoni. Primul stâlp este intrarea în incinta Amun-Re cu un bulevard de sfincși. Actualul pilon, început în dinastia a 30-a, nu a fost niciodată complet finalizat. Are 113 m lățime și 15 m grosime, cu grămezi de cărămizi de noroi înăuntru. Nectanebo l-am construit, împreună cu zidul de incintă care înconjoară Karnak. Unii cercetători cred că ar fi putut exista un stâlp anterior pe același loc.

Marea Sala Hipostilă:

Intră în uimitoarea Sala Hipostilă, unde coloane falnice se înalță spre ceruri. Construită de Seti I și finalizată de fiul său Ramses al II-lea, această pădure de coloane creează un joc fascinant de lumini și umbre, invocând un sentiment de reverență și uimire. Se întinde pe o suprafață de 50.000 de metri pătrați (5.000 de metri pătrați) și se mândrește cu 134 de coloane colosale dispuse pe 16 rânduri. Dintre aceste coloane, 122 au o înălțime de 33 de picioare (10 metri), în timp ce celelalte 12 au 69 de picioare (21 de metri) și un diametru de peste 9,8 picioare (3 metri). Arhitravele, care stau deasupra acestor coloane, se estimează că cântăresc 70 de tone.

Al treilea pilon:

Dincolo de Sala Hipostilă se află impozantul Al Treilea Pilon, ridicat de Amenhotep III. Structura sa masivă a servit drept fundal pentru procesiuni și ritualuri mărețe, subliniind semnificația templului ca centru al autorității religioase.

Templul lui Khonsu:

Dedicat zeului lunii Khonsu, acest templu mai mic din complexul lui Karnak reflectă măiestria complicată a artizanilor antici. Coloanele sale elegante, tavanele decorate și curțile intime oferă o privire asupra ritualurilor și ofrandelor intime făcute zeității lunare.

Pilonul Thutmose III:

Impozantul Pilon Thutmose al III-lea este o mărturie a priceperii militare și a fervoarei religioase a unuia dintre cei mai mari faraoni ai Egiptului. Decorat cu scene de triumf și adorație divină, a servit ca o poartă monumentală către sanctul interior al templului Karnak.

Sala Tuthmosis III:

Intră în marea sală Tuthmosis III, unde statui monumentale și obeliscuri falnice aduc un omagiu mandatului divin al faraonului. Această sală vastă, căptușită cu hieroglife și reliefuri, imortalizează domnia lui Tuthmosis al III-lea și moștenirea sa de durată ca patron al Templului Karnak.

În inima Templului Karnak se află Lacul Sacru, o oază de liniște în mijlocul complexului plin de viață. Alimentat de canalele din Nil, acest lac avea o mare semnificație religioasă, simbolizând apele primordiale ale creației și oferind o sursă de purificare pentru ritualuri.

Capela Ramses al III-lea:

Capela lui Ramses al III-lea este situată în incinta templului și este împodobită cu reliefuri vibrante care înfățișează scene de măreție regală și favoare divină. Templul lui Ramses III se găsește pe partea de sud a curții, iar în interior, prima curte căptușită cu statui Osride ale regelui. Regele este înfățișat măcelând prizonierii, iar intrarea în altar este înfățișată de un mic stâlp împodobit cu scene ale regelui lovindu-și dușmanii.

Incinta Montu

Incinta Montu are câteva atracții principale, cum ar fi Templul lui Montu, Templul lui Harpre, Templul lui Ma’at, un lac sacru și Poarta lui Ptolemeu III Euergetes/Ptolemeu IV Philopator. Poarta, cunoscută și sub numele de Bab el’Adb, este cea mai proeminentă structură din zonă și poate fi văzută cu ușurință din incinta Amon-Ra. Poarta era accesată printr-un dromos care ducea de la un cheu care ducea la un canal care leagă câmpul de Montu din Medamud, mai la nord de oraș. Trecând prin poartă duce la o curte mare decorată cu o colonadă din perioada dinastiei a 25-a. Pe partea de sud a curții, o serie de uși se deschideau spre o serie de bolți ale Divine Adoratrices, care se aflau lângă partea de nord a incintei lui Amon-Ra.

Incinta a fost construita din caramida de noroi si restaurata ulterior de Nectanebo in dinastia a 30-a. Templul urmează schema tradițională a templului egiptean cu un stâlp, curte și camere pline cu coloane. Ruinele templului datează din timpul domniei lui Amenhotep al III-lea, când acesta a reconstruit sanctuarul din epoca Regatului de Mijloc și l-a dedicat lui Montu-Re.

Ramses al II-lea a adăugat o curte și două obeliscuri, mărind dimensiunea templului. O curte mare cu portic duce la o hipostilă deschisă pe curte, tipică clădirilor din timpul domniei lui Amenhotep I. Sanctuarul este format dintr-o încăpere cu patru coloane care servesc diverse bolți de cult și care duce la camera bărci care a precedat. naosul de către zeu. Un alt templu al lui Montu a fost situat în apropiere în Medamud.

Incinta Mut

Incinta Mut găzduiește cel puțin șase temple: Templul Mut, Templul Contra și Templele A, B, C și D. Templul Mut este înconjurat pe trei laturi de un lac sacru numit Isheru. Majoritatea complexului este în prezent renovată, deoarece cea mai mare parte a fost distrusă. Zidul de incintă din cărămidă de noroi datând din dinastia a 30-a înconjoară Templul Mut, Templul Contra și Templele A, B, C și D. Templul Mut în sine este făcut din gresie mediocră și este poziționat la nord și la sud, aliniat. cu incinta lui Amon. Templul Contra, de asemenea, realizat din gresie mediocră, se învecinează cu Templul Mut la capătul de sud și probabil datează din dinastia a 30-a cu anumite modificări făcute în perioada ptolemaică.

În colțul de nord-est al incintei, există o structură cunoscută sub numele de Templul A, care a fost numit și „Templul milioanelor de ani” și a fost dedicat lui Ramses al II-lea și zeului Amon-Ra. În interiorul templului, două stele, una se referă la lucrarea lui Ramses al II-lea la Templul A, iar cealaltă povestește despre căsătoria sa cu o prințesă hitita. Potrivit expoziției Muzeului din Brooklyn despre incinta Mut, Templul A nu a devenit parte a incintei Mut până la dinastia a 25-a sub domnia regelui Kushit Taharqa. În acea perioadă, a devenit o casă de naștere, „mammisi”, unde egiptenii antici sărbătoreau nașterea zeului Khonsu, fiul lui Amon-Ra și Mut.

La est de Templul Mut, există o clădire în ruine referită la Templul B. Datorită amplorii pagubelor aduse Templului B, săpăturile sunt dificil de întreprins. La vest de lacul sacru, Isheru, se află Templul C, un mic templu construit de Ramses al III-lea care încă mai păstrează câteva scene militare pe pereții exteriori, precum și doi uriași fără cap ai regelui însuși înainte de intrarea în templu. Templul D, sau Structura D, a fost o capelă realizată în perioada ptolemaică. Camera din față a fost dedicată zeiței Mut, iar camera din spate arată dovezi că a fost dedicată unui cult strămoș ptolemeic.

Poarta Taharqa este un alt monument important găsit pe site și are aproximativ șapte metri lățime. Este orientat spre sud și vest, a fost construit pentru a mări incinta Mut și a deschis o nouă cale către Templul A. Lacul sacru, Isheru, a fost creat de om și a avut importanță religioasă pentru cultul zeiței Mut.

Templul lui Amenhotep IV

Templul lui Amenhotep al IV-lea a fost o structură antică situată în Karnak, Luxor, Egipt. A fost construit în timpul erei Regatului Nou, în special în primii patru ani ai domniei faraonului Akhenaton, când era încă cunoscut sub numele de Amenhotep al IV-lea. Se crede că templul a fost construit spre sfârșitul domniei lui Amenhotep al III-lea, tatăl lui Akhenaton, și finalizat de Akhenaton.

Structura Gempaaten nu avea acoperiș, iar mesele sale pentru ofrande erau expuse la lumina directă a soarelui. În interiorul templului, au fost găsite diverse statui din granit roșu și gresie, inclusiv statui ale lui Akhenaton, mese cu ofrande și un sfinx inscripționat cu numele zeității Aton. Templul era destul de mare, măsurând 130 de metri pe 216 de metri, dar a fost distrus, până la punctul în care până și fundațiile lui au fost aproape șterse.

Citește și:

Unde poți să mergi la Sfânta Liturghie în Hurghada