Tudor Chirilă a urcat, sâmbătă seară, pe scena Untold, și pe lângă show-ul cu trupa Vama, artistul a avut și un discurs-manifest la adresa corupției din România. A vorbit despre “sclavi” și “barosani”.
Tot manifestul său a fost pentru momentul 10 august 2018. Atunci, mii de români care au venit din diaspora pentru „a-și lua țara înapoi“ au au avut parte de o ripostă dură din partea jandarmilor în Piața Victoriei, la ordinele guvernului condus de Liviu Dragnea.
Cum împarte Tudor Chirilă România din prezent
Înainte de a interpreta melodia-manifest „Barosanii”, Tudor Chirilă a vorbit despre aceste două categorii de oameni în care se împarte România: „ Țara noastră este împărțită în două categorii: sclavii și barosanii. Sclavii sunt cei care plătesc taxe, iar barosanii sunt cei care le fură și le risipesc. Fiecare român se naște cu 300 de euro mai puțin.
Deși DNA activează de 20 de ani, corupția oficială se ridică la un miliard de euro pe an. Corupția reală este de aproximativ 16 miliarde de euro, bani furați de la noi. Mai mult, 80% din condamnările pentru corupție sunt cu suspendare! Furați fără griji!
Această melodie este dedicată barosanilor. Cine cântă alături de noi în seara asta, sclavilor? Pentru barosani!”, a afirmat artistul pe scenă.
Manifest artistic la Untold
Ulterior, Tudor Chirilă și-a detaliat manifestul postând și pe Facebook manifestul său, detaliind la ce se referă: „ Au pus justiția la pământ, legiferând împotriva statului de drept și în favoarea infractorilor sub ochii noștri, dar au menținut și apărat pensiile speciale. Din DNA au făcut o umbră de instituție pentru că au deposedat-o de instrumente pentru urmărirea penală și de resurse umane (procurori).
S-au asigurat că CCR îi va sprijini când au nevoie. Cu ajutorul unui președinte ticălos au refăcut USL și au confiscat puterea. Au trimis alegerile în derizoriu prin comasare, creând confuzie și dezorganizare, și și-au asigurat controlul asupra administrației locale din toată țara.
Cine sunt ei? În marea lor majoritate o mafie coruptă care frânează dezvoltarea României. E adevărat, cu largul concurs al populației. Ni se aruncă în ochi cifre de creștere economică, dar 30 la sută din populația țării se zbate mult sub media europeană a sărăciei. Această populație captivă este și bazinul de votanți care îi ține la putere.
Nu avem infrastructură, autostrăzi, spitale, școli, aeroporturi, România e deposedată de forță de muncă pentru că oamenii au plecat pe capete, sistemul de educație e viciat, corupt și îmbătrânit, serviciile sociale se fac că funcționează, companiile de stat sunt ineficiente și sunt doar surse de sinecuri pentru loialii partidelor, știrile zilei se împart între achitări de corupți (vezi Puiu Popoviciu) sau morți suspecte în spitale sau prin fața lor, legile sunt făcute de incompetenți incapabili să apeleze la specialiști care să îi consilieze, aparatul bugetar este supradimensionat cu rubedenii și relații care nu au ce căuta pe posturile alea, inițiativa privată e sufocată de tot felul de simulacre de măsuri luate de ochii Europei (vezi e-TVA), corabia e în derivă, partidele finanțate din banii noștri își cumpără imagine cosmetizată la televiziuni, manipularea mediatică e la ordinea zilei.
Trăim într-o țară în care s-a creat o mică oligarhie care transmite din tată-n fiu „puterea”. Oamenii sunt blazați, dezabuzați, resemnați. Absurdul instituțional și birocrația îi țin blocați pe români în diversele lor încercări antreprenoriale. Oamenii nu mai cred în instituții, în dreptate, în civilizație, în meritocrație. Au abdicat și nu le mai pasă de ce se întâmplă cu taxele lor, se lasă furați fără să mai protesteze. Sau fură la rândul lor. Au apărut profeții extremiști numa’ buni să facă jocul corupților de la putere. Oamenii săraci se uită în gura lor cum promit jocuri piramidale.
Nu este un tablou sumbru cel înfățișat mai sus, este un tablou realist dacă ieși din cele câteva orașe mari care produc bani sau creștere economică. Acum șase ani, pe 10 august, zeci de mii de români au ieșit în stradă (unii veniți din străinătate) pentru un scenariu de viață mai bun, pentru o țară fără corupție sau măcar fără atâta corupție.
Puterea de atunci a reprimat în mod violent un miting pașnic. Oamenii au fost bătuți, gazați, stropiți cu furtunurile, bătuți din nou, dispersați. Ca la mineriade. Se pare că miza era mare. După șase ani nu avem niciun vinovat pentru ce s-a întâmplat pe 10 august. Niciun vinovat pentru asaltul forțelor de ordine asupra cetățenilor care își exercitau un drept constituțional. Este asta o țară funcțională?
#10august“, este mesajul lui Tudor Chirilă.
Citește și