Știți că este organizat un festival în cinstea cârnaților de Pleșcoi? Anual, comuna Berca din județul Buzău cheamă artiști importanți pentru a celebra împreună cu localnicii, dar și turiștii care vin special pentru asta.
Festivalul Cârnaților de Pleșcoi, între 27-29 septembrie
Anul acesta va avea loc în ultimul week-end al lunii septembrie, sub titulatura „Festivalului Cârnaților de Pleșcoi”. Gazdele promit o experiență culinară deosebită, cu delicioşii cârnați buzoieni, gătiți cu dragoste și pasiune, cu pastramă și alte bunătăți locale, muzică și divertisment, concerte live și activități pentru toate vârstele. Plus ateliere culinare în care veți învăța secretele pregătirii cârnaților autentici de la Nea Ticu și de la celelalte trei generații ce i-au călcat pe urme.
„Nu ratați această ocazie de a gusta, de a învăța și de a vă bucura alături de prieteni și familie!”, este invitația gazdelor evenimentului.
Andra este cea mai importantă cântăreață care va urca pe scenă
Și dacă promisiunea culinară nu v-a tentat încă, pentru zilele de 27, 28 și 29 septembrie cei mai mari artiști ai momentului vor interpreta genuri diferite muzicale, pe aceeași scenă. Și-au anunțat programele speciale Andra, Ionel Tudorache, Leo de la Roșiori, Taraful Ionică Minune și Taraful Caliu. Nu vor lipsi nici vedetele noastre autohtone Mario Buzoianu, Nemuritorii, Albert Gugulan, Alexandra Panaete sau Adriana Stuparu. Vineri, pe 27 septembrie ediția a XI-a va debuta la orele 19.00, iar sâmbătă și duminică ora de start va fi 14.00.
Despre cârnații de Pleșcoi
Carnatii de Plescoi se produc doar în regiunea care i-a consacrat, Berca – Pleşcoi – Săpoca, unde sunt preparaţi manual, după vechile rețete. Sunt subțiri, picanți, iar mirosul lor, atunci când sunt puși pe grătar, îţi lasă gura apă. Vorbim despre cârnații de Pleșcoi, din zona Buzăului, în compoziția căruia carnea de oaie este predominantă.
În 2019, Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului românesc „Cârnaţi de Pleşcoi” în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP). Acest sortiment de cârnați este produs dintr-un amestec de carne de oaie şi vită, uneori şi carne de capră, condimentat cu ardei roşu, usturoi şi cimbru.
Cârnaţii de Pleşcoi sunt preparaţi după reţete vechi ale bulgarilor stabiliţi aici cu sute de ani în urmă. Reţeta a fost transmisă din tată-n fiu, deoarece prepararea cârnaţilor şi valorificarea lor era principala sursă de venit a localnicilor din Pleşcoi, în prezent sat al comunei Berca.
Cârnaţii de Pleşcoi se fabrică sub două tipuri, afumaţi şi crud uscaţi afumaţi. Ambele sortimente sunt picante, datorită ardeiului iute roşu din compoziţie.
Cârnații afumați trebuie să aibă formă cilindrică, porționați în şiraguri lungi, la dimensiuni de 15, cel mult 18 centimetri lungime și cu o greutate de circa 50 de grame. Cârnaţii de Pleşcoi crud uscaţi trebuie să fie turtiți, în şiraguri lungi, porţionați la cel mult 18 centimetri lungime, cu greutatea de până la 40 grame.
Citește și: