Astăzi, este zi de sărbătoare pentru credincioșii ortodocși.
De ce Dan Negru se consideră „înapoiat”
Realizatorul TV Dan Negru susține, pe LinkedIn, că este „un „pupător de moaște” batjocorit ca toți cei mulți care sunt azi la Iași la Sfânta Parascheva”.
„Și până când progresiștii nu-mi vor explica sensul venirii și plecării mele, mă sprijin pe credință și rămân „înapoiat””, a subliniat realizatorul TV. Dan Negru este cunoscut ca fiind un bărbat credincios, lucru pe care nu a ezitat să-l declare în numeroase interviuri.
„Dacă meditezi făcând yoga ești cool, dacă o faci rugându-te la biserică ești înapoiat. Știu vedete care zilnic postează aici, în social media, câte o mantră și au mii de likeuri.
Dacă în loc de mantră încerci cu „Tatăl Nostru” te vor privi cu dispreț. Un prieten are casa ticsită de bețișoare aromate. „Alungă spiritele rele” mi-a explicat. Cand i-am sugerat tămâia mi-a zis că sunt “old”.
Celor mulți care sunteți azi la Iași, bucurați-vă de Sfântă! Pentru că cel mai greu e să rămâi tu însuți când toți ceilalti vor să te facă altceva!”, a scris Dan Negru.
14 octombrie – Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva
În ziua de 14 octombrie, Biserica Ortodoxă o prăznuieşte pe Sfânta Cuvioasa Parascheva. De o cu totul deosebită cinstire se bucură sfânta în Moldova, întrucât de mai bine de 350 de ani moaştele ei se află la Iaşi, fiind izvor de binecuvântare pentru toţi cei care o cheamă în rugăciune.
Sfânta Cuvioasa Parascheva, ale cărei moaşte se află la Iaşi, este numită şi ea „Sfânta Vineri”, iar îndeosebi în Moldova a fost numită, „Vinerea Mare”.
Tradiţii şi obiceiuri
Pelerinii care vin la Iaşi de hramul Sfintei Parascheva ar trebui să ştie că veşmintele sale poartă o broderie specială. Potrivit calendarulortodox.ro, domnitorul Vasile Lupu, a adus moaştele Sfintei Parascheva la Iaşi în 1641 şi le-a aşezat la Biserica Sfinţii Trei Ierarhi ctitorită de el.
Potrivit credinţelor populare, în această zi este interzis să calci, să coşi, să faci de mâncare sau orice alte treburi în gospodărie, altfel te vei trezi cu dureri de cap şi ochi.
O altă superstiţie spune că printre bucatele mâncate sau care sunt date de pomană nu trebuie să fie alimente „cu cruce”, precum nucile, castraveţii şi pepenele roşu. În schimb, este recomandată împărţirea de must şi de vin nou, dar şi de pâine.
Potrivit tradiţiei, Sfânta Cuvioasa Parascheva se roagă la Dumnezeu şi pentru femeile însărcinate. Dacă eşti însărcinată, este recomandat să împarţi din bucatele tale cu copiii sărmani, Sfânta Parascheva urmând să te ocrotească la naştere, care va fi uşoară şi lipsită de dureri.
De Sfânta Parascheva se fac şi previziuni ale vremii, în care se ţine cont şi de somnul oilor. Daca acestea dorm înghesuite pe 14 octombrie, ciobanii spun că iarna va fi una grea, lungă şi friguroasă.
Citește și