România, țara noastră care se poate lăuda cu frumusețea munților și a mării, propune turiștilor un traseu ușor de parcurs, care la final oferă un peisaj greu de egalat!
Așa s-ar putea descrie drumul până la Cascada Urlătoarea, aflată la o altitudine de 1.100 de metri, deasupra Poienii Țapului, în Munții Bucegi. Este unul dintre cele mai căutate obiective turistice din țară, numeroși turiști români și străini ajung să admire cascada și să fotografieze spectaculoasa cădere de apă, cu o înălțime de 15 metri și cu un debit sonor care i-a dat și numele.
Traseul
Fiind considerat cel mai facil traseu din Munții Bucegi, ruta este marcată cu o bulină roșie și sunt prezente câteva indicatoare care avertizează posibila apariție a urșilor în zonele care nu sunt marcate, prin urmare, fiecare turist trebuie să fie preventiv și să nu se abată de la traseu.
Drumul poate fi parcurs atât de copii, cât și de maturii care nu au o condiție fizică de invidiat, dar au o voință aparte! Într-un ritm lejer, cu mai multe opriri, dar care să dureze puțin, traseul poate fi realizat într-o oră jumătate.
În zonă se poate ajunge de pe DN1, de la telecabina din Bușteni, însă mai există o cale. De la Poiana Țapului, pe ruta numită „Drumul Regal”, fiindcă pe aici Regele Carol I făcea drumeții călare, iar mai târziu, se știe și despre Regina Maria că alegea acest traseu. Drumul leagă Castelul Peleș de Cascada Urlătoarea.
Legenda Cascadei
Pe un panou montat de Administrația Parcului Național Bucegi, este frumos zugrăvită o legendă a acestei cascade, care are rolul de a face călătoria o sursă de curiozitate pentru adulți, dar și o poveste frumoasă pentru copii.
„Prin aceşti munţi, o frumoasă păstoriţă, fiică a Jepilor bătrâni, îşi păştea mioarele în vremuri de mult apuse. Doi fraţi ciobănei se îndrăgostiseră de păstoriţă şi prinseră a o urmări pas cu pas, fără însă a şti unul de dragostea celuilalt. Într-o zi neguroasă, ciobanii, fără să se vadă unul pe celălalt, au întins braţele spre ciobăniţă. Aceasta, înspăimântată de apariţia ciobanilor, a scos un ţipăt deznădăjduit şi s-a aruncat în gol de pe stânci, prefăcându-se în cascada de argint care cade la infinit, plângându-şi parcă tinereţea. Ciobanii au împietrit pe loc din cauza grozăviei, iar trupurile lor împietrite mai pot fi văzute şi astăzi de-a stânga şi de-a dreapta cascadei”.
Grija față de natură trebuie implementată
Toamna este un anotimp potrivit pentru a vizita Cascada Urlătoarea, deoarece culorile dominante în pădure se schimbă și traseul se transformă într-un covor multicolor de frunze. Pentru a întregi acest tablou ideal, turiștii trebui să fie atenți la ceea ce lasă în urma lor, fiindcă au fost găsite pe drumul ce duce spre cascadă, deșeuri care nu își au locul în inima naturii. O pungă trebuie să fie nelipsită din ghiozdanul fiecărui vizitator, pentru a putea strânge toate gunoaiele pe care le face de-a lungul traseului, sau chiar să le adune pe cele pe care le observă.
Cascada Urlătoarea este o destinație frumoasă, prin urmare, dacă nu o putem îmbunătăți în vreun fel, măcar să o întreținem pentru a se bucura și alte generații de ea.
Ce se poate vizita prin zonă
În apropiere, Mănăstirea Caraiman, stațiunea Bușteni, Cascada Valea Spumoasă, Poiana Țapului, Valea Jepilor, Castelul Cantacuzino.
La o oarecare distanță, Babele și Sfinxul, Crucea Eroilor, Vârful Omu, Castelul Peleș, Mănăstirea din Sinaia, Azuga.
Citește și:
Simona a plecat spre China și vorbește despre problemele de sănătate: ”Nu e ușor”