Marele Muzeu Egiptean din Giza, mult-așteptatul megaproiect al guvernului egiptean, s-a deschis pentru vizitatori, iar turiștii au fost impresionați de felul în care arată, relatează Daily Mail.
Muzeul este considerat o capodoperă arhitecturală și culturală
Marele Muzeu Egiptean (Grand Egyptian Museum – GEM) din Giza este gata să-și uimească vizitatorii. Inaugurarea parțială a muzeului dezvăluie doar o parte din comorile expuse, dar promite o incursiune spectaculoasă în măreția Egiptului antic.
Întins pe 872.000 de metri pătrați, acesta este cel mai mare muzeu arheologic din lume.
Vizitatorii pot vedea expoziții întinse pe echivalentul a 80 de terenuri de fotbal. Deși piatra de temelie a fost pusă de fostul președinte Mubarak în 2002, o serie lungă de întârzieri au făcut ca data deschiderii imensului muzeu să fie amânată de mai multe ori.
Acum, muzeul este gata în proporție de 90%, 12 dintre sălile de expoziție ale galeriilor fiind deschise, cu artefacte din epoca preistorică până la Imperiul Roman. Turiștii trebuie să mai aștepte pentru a admira comorile lui Tutankhamon.
Masca de aur și sarcofagul antic al faraonului se află încă în muzeul original din Piața Tahrir din Cairo, în timp ce alte artefacte ce aparțin celebrului faraon au fost mutate, însă nu sunt încă expuse. Barja solară, un vas din lemn de cedru lung de 42 m conceput pentru a-l transporta pe faraonul Khufu prin ceruri și una dintre cele mai cunoscute comori ale muzeului, nu a fost încă expusă.
Printre atracțiile de top expuse în noul muzeu egiptean se numără singurul obelisc suspendat din lume, o structură care sfidează gravitația.
Măreția Antichității
De asemenea, printre comorile expuse la Grand Egyptian Museum se numără: Artefacte ale reginei Hetepheres, descoperite recent și restaurate pentru a reda o parte din strălucirea Egiptului antic.
Sicrie decorate cu hieroglife și simboluri mitologice, care povestesc despre ritualurile de înmormântare ale elitelor. Vase și obiecte de cult provenite din perioade diferite ale civilizației egiptene, oferind o perspectivă asupra evoluției culturale.
Muzeu Egiptean și-a deschis 12 săli cu exponate despre Egiptul antic
GEM nu este doar o clădire de expoziție, ci include un centru de conferințe, un muzeu pentru copii, grădini și priveliști spectaculoase asupra piramidelor.
Vizitatorii pot explora astfel nu doar relicve antice, ci și un spațiu arhitectural și cultural modern, atent gândit pentru a oferi o experiență memorabilă. Bilete online pot fi cumpărate de pe site-ul Visit-Gem.com.
Prețul pentru turiștii străini este de aproximativ 22 de euro, iar biletul pentru copii costă aproximativ 11 euro.
Citește și
O clădire istorică din București își va recăpăta strălucirea