Fostul președinte Ion Iliescu (94 de ani) și-a exprimat într-un podcast al lui Ionuț Vulpescu opiniile despre chatGPT și inteligența artificială.
„Tehnologia nu poate suplini talentul și rațiunea umană”
„Dacă mă întrebi ca inginer, ce cred despre inteligența artificială, e clar că tehnologia avea să se dezvolte până într-acolo încât va tinde să suplinească, în anumite sectoare, efortul uman – o spusese și Marx, chit că nu le convine unora, iar asta nu e o discuție de secol XXI, ci de secol XIX.
Tehnologia nu poate suplini însă talentul și rațiunea umană, care sunt înzestrări naturale. Tocmai de aceea, unealta aceasta numită „inteligență artificială” își va îndeplini funcția numai în termenii a ceea ce e contractual, deci artificial: în comunități de lucru, în întreprinderi, în forme de asociere umană, al căror scop este o muncă productivă și un randament consistent. Să fim serioși, istoria a evoluat pe măsură ce homo faber și-a fabricat unelte, pe care le-a gândit ca homo sapiens.
Inteligența artificială e o nouă invenție a lui homo faber, dar asta nu îl face mai puțin sapiens și nu îl face mai puțin om. Dacă mă întrebi ca om politic, eu am văzut multă inteligență artificială la viața mea, dar nu vreau să intru în detalii. S-ar putea ca inteligența artificială de acum să fie peste inteligența naturală a unor indivizi foarte artificial construiți de diferite grupări de interese pentru putere.
Sunt și eu modern în felul meu. Nu spun să ne întoarcem la mașina lui Turing, spun să o vedem în această evoluție a inteligenței artificiale, și să luăm ce se întâmplă acum ca o etapă firească a acestei evoluții.
Eu sunt îngrijorat că oricât ar evolua tehnologia, inteligența socială nu se construiește doar prin algoritmi; nici empatia, nici solidaritatea. De asta vă spun că un tip cu adevărat de stânga nu se teme de inteligența artificială.
Ci va profita de ea ca să arate cât de importate sunt lucrurile care ne fac atât de umani, precum inteligența socială, sentimentele noastre, nervii noștri, în definitiv”, a comentat fostul șef de stat în podcast-ul lui Ionuț Vulpescu.
„Mi-a zis că l-aș putea plăcea”
Ion Iliescu a fost chestionat și cu privire la opinia sa despre Chatgpt.
„Trebuie să îți spun, ca să ne amuzăm, persoane din apropierea mea l-au întrebat ce crede că aș putea opina despre el. Iar răspunsul lui (n.a. Chatgpt) a fost că dată fiind orientarea mea către tehnologie, e destul de sigur că l-aș putea plăcea. Prin urmare, mi-a câștigat încrederea.
Spune și el ce găsește în bazele de date, dar face conexiuni interesante. De pildă, la întrebarea care sunt lucrurile bune pe care le-am făcut, a găsit cinci: tranziția României către democrație; stabilizarea politică după o perioadă de haos; reforma de la o economie planificată centralizat la o economie orientată către piață; modernizarea infrastructurii și creșterea implicării sociale, cu accent pe dezvoltarea unui mediu politic pluripartidist. Sunt destul de mulțumit, nu doar de răspunsuri, ci și de topul lor.
Prefer însă un interlocutor uman, bag de seamă că inteligența aceasta artificială nu prea are simțul umorului.
Încă ceva, l-au întrebat și care e cea mai bună replică din discursurile mele. În mod curios, a ales una care nu face parte din discursurile lucrate, ci din cele spontane, libere, din zile de tensiune, din 1990: „Vă cer să aveți încredere în ziua de mâine, în înțelepciunea oamenilor noștri”.
Dacă inteligența artificială a recunoscut că îndemnul la încredere e cel mai bun lucru, atunci îmi e clar că se recunoaște învinsă de ceva ce numai noi, ca ființe umane, putem avea în rarele noastre clipe de luciditate: deplina lăsare a vieții noastre în mâinile celuilalt, cu speranță”, a mai spus Iliescu.
Citește și
FOTO Cum ar putea arăta legendara Dacie 1300 în 2024. Spectaculos, pe stilul clasic!