--> -->

ZIUA BRÂNCUȘI Iubirile secrete din viața genialului sculptor: ”Jumătate țăran deștept, jumătate zeu”

Ziua Constantin Brâncuși este sărbătorită în fiecare an la data de 19 februarie, când este comemorată ziua nașterii marelui sculptor român. În noiembrie 2015 a fost promulgată legea pentru declararea Zilei Brâncuși drept zi de sărbătoare națională. Când a fost stabilită data la care sărbătorim ziua de naștere a lui Constantin Brâncuși.

Astăzi, s-au împlinit 145 de ani de la nașterea genialului sculptor. În afara operei de o inestimabilă valoare a lui Brâncuși, rămân legendare și muzele marelui artist. Iubirile sale, mai mult sau mai puțin cunoscute.

Iubirile secrete din viața lui Constantin Brâncuși încep fără doar și poate cu Marie Bonaparte, soția prințului George al Greciei și al Danemarcei. Moștenitoarea unui adevărat imperiu imobiliar în Monte Carlo a fost acaparată de magia sculptorului român.

Femeia a intrat pentru prima oară în studioul lui Brâncuși în rol de model. Avea să devină muza perfectă pentru poate cea mai scandaloasă și contestată operă a românului. Vorbim despre Princess X, adică despre o lucrare în care mai toată lumea vede un penis aflat în stare de erecție.

Brâncuși s-a apărat și a spus că a creat o domnișoară care privește gânditoare peste umăr. Nu același lucru l-au văzut și cei prezenți la Salonul Artiștilor Independenți din Paris.

Marie Bonaparte l-ar fi părăsit pe Brâncuși pentru o relație de lungă durată cu Sigmund Freud.

Pe lista iubirilor românului și-a făcut loc și Peggy Gugenheim, o împătimită colecționară de artă. Tatăl acesteia a murit în tragedia de pe Titanic, dar i-a lăsat o adevărată avere fiicei. La ani distanță de la cel eveniment, Peggy și-a dorit să cumpere ”Pasărea în spațiu”.

Românul i-a cerut 4.000 de dolari în schimbul lucrării, dar aceasta a considerat că suma solicitată e una cam mare. Așa că a decis să-l seducă pe sculptor. A sfârșit îndrăgostită până peste cap de el! ”Era jumătate țăran deștept, jumătate zeu. Un bărbat extraordinar, scund și cu barbă, cu niște ochi negri și o privire ascuțită. Mă făcea foarte fericită, dar, din păcate, devenise posesiv și își dorea să îi dedic tot timpul”, avea să povestească Peggy despre relația cu Brâncuși.

Despre Nancy Cunard se știe că nu a pozat niciodată pentru Brâncuși. Cu toate acestea, poeta a fost o muză care a scos întreg harul din sufletul și mâinile românului. Lucrarea ”Tânără sofisticată/Nancy Cunard” a fost licitată la Christie’s pentru 71 de milioane de dolari.

Viața lui Constantin Brâncuși a fost luminată și de Margit Pogany, o pictoriță româncă de origine maghiară. Margit i-a pozat lui Brâcuși. Nu a fost chiar atât de simplu – ani de zile acesta a schimbat, retrasat, modificat și planificat lucrarea.

Eileen Lane a fost femeia pe care Constantin Brâncuși a adus-o în țară. Au vizitat împreună București, Sinaia și apoi Hobița, satul în care s-a născut artistul. Cu toate acestea, relația lor ar fi fost una mai degrabă platonică.

Se spune că întreaga tensiune, emoție și frustrare ale artistului aveau să fie adunate în lucrarea ”Eileen Grey”. Cât timp au stat în satul natal al sculptorului, cei doi au participat la o nuntă, au făcut vizite pe lângă Târgu-Jiu și, înainte de plecare, au chemat toate neamurile la o mare petrecere pe dealul Hobiței.

Contantin Brâncuși a văzut-o pentru prima oară pe Maria Tănase atunci când interpreta a ajuns la Paris, la o expoziție internațională. Aceasta trebuia să cânte la un restaurant, dar a fost de negăsit două zile și două nopți. Era împreună cu Brâncuși, sculptorul de 62 de ani, celebru în toată lumea deja.

S-au reîntâlnit în Statele Unite ale Americii atunci când Maria Tănase i-a cântat președintelui Roosevelt. Se spune că Brâncuși nu a gustat prea mult succesul acesteia și a devenit greu de suportat. În cele din urmă, Maria Tănase a decis să-l părăsească, dar apropiați ai acesteia aveau să spună că nu a încetat niciodată să-l iubească.

Citește și

Gabriela Firea: ”Am semnat petiția ”Acordul părinților pentru orele de educație sexuală este esențial”!”