Zeljko Kopic, omul care trebuie să salveze Dinamo: ”Îmi place șahul”. Care este omul pe care-l admiră

Zeljko Kopic, 46 de ani, este antrenorul adus de Dinamo ca să salveze „haita” de la retrogradare. Tehnicianul s-a înhămat la o muncă extraordinară, mai ales că echipa era la un moment dat la 13 puncte de primul loc care duce la baraj!

În prezent, după ultimele două succese din Liga 1, primele ale croatului în România, 2-0 cu FC Botoșani și 1-0 cu FC Voluntari, roș-albii sunt la 7 puncte de primul loc de baraj, ocupat de Poli Iași, și la 8 puncte de salvarea directă, poziție ocupată de UTA.

„Îmi place să joc șah, să lucrez un pic la sală sau să alerg. Uneori, mai ies cu prietenii”

”Îmi place să joc șah, să lucrez un pic la sală sau să alerg. Când nu lucrez, mai ies cu prietenii, poate la o cină. Nu am prea mult timp liber. Da, trebuie să ai și ceva pentru relaxare, în afara fotbalului, trebuie să găsești o balanță între serviciu și viața socială.

(…) Da, îmi place să fiu informat și să știu ce se întâmplă în jurul meu. În ziua de azi, când e atât de ușor să ai informațiile, e lesne să afli.

(Șahul vă ajută și la fotbal?) Poate. Dar nu mă gândesc la a face conexiuni. Este doar o pasiune a mea. Poate că mă ajută la niște detalii tactice. Dar joc șah de plăcere și doar pentru a-i învinge pe prieteni”, a explicat croatul într-un interviu pentru GSP.

Dinamovistul fără vicii

”Ați avut sau aveți vicii în viață?”, a fost chestionat Kopic.

”N-am fumat niciodată, de exemplu. Niciodată! N-am făcut abuzuri niciodată, OK, dacă sunt cu prietenii și avem un moment, beau un pahar de vin, dar atât. În rest, nu mi-au plăcut niciodată fumatul și alcoolul.

Când ești tânăr, nu te gândești la chestiile astea, dar, dacă vrei să fii profesionist și să joci la nivelul cel mai înalt, cred că trebuie să fii atent la aceste detalii și să alegi. Suntem oameni, fiecare are nevoi, nu toți sunt puternic mental să reziste și să rezolve situațiile grele. Am lucrat la academia lui Dinamo Zagreb, am văzut atâția jucători.

Când sunt perioade bune, totul este OK, treaba mea este să-i învăț pe fotbaliști să reziste în momente grele, să fie puternici, să rămână pe calea cea bună în acele clipe. Pentru mine, trebuie să fii profesionist 24 de ore pe zi.

Sunt disciplinat și este ceva care aștept și de la echipă, de asemenea, să aibă grijă la toate detaliile. Nu poți fii la nivelul optim la antrenamente, zi de zi, săptămână de săptămână, dacă nu ești organizat în viața privată. Să fii în top o perioadă îndelungată, e nevoie ca viața ta cotidiană să fie la un nivel bun”, a mai declarat tehnicianul.

Fan Jack Nicholson

”Avem în Croația mai multe personaje importante, pe care le respect, dar nu m-am regăsit în ele. Sunt antrenori de top, personaje istorice.

Normal, urmăresc diverși antrenori, cum reacționează în diverse moment: Guardiola pe linia ofensivă, Mourinho pe chestia mentală, Klopp pe felul extraordinar de a avea energie și de a pune presing. Dar îmi place să fiu eu însumi și să iau chestii mici de la fiecare. Miro Blazevic sau Tomislav Ivic au fost, de asemenea, modele de urmat, din țara mea, chiar dacă sunt din școala veche.

(Aveți un personaj pe care să-l apreciați din afara fotbalului?) Pentru mine, un tip de top este Jack Nicholson. Mi se pare o personalitatea extraordinară, are carismă, are un fel aparte de a impresiona. Ca filme, mi-a plăcut mereu „La vita è bella”, al lui Roberto Benigni, și „Închisoarea îngerilor”, cu Tim Robbins și Morgan Freeman”, a mai precizat Zeljko Kopic.

Citește și

Cezara Dafinescu la ora dezvăluirilor: „M-am îndrăgostit de Caramitru, dar el mă înșela cu șapte!”