--> -->

Zelenski, sfat să accepte condițiile Rusiei

Într-un apel telefonic de marți, 8 martie, premierul israelian Naftali Bennett i-a spus președintelui ucrainean Volodimir Zelenksi că îi recomandă să accepte oferta făcută de președintele rus Vladimir Putin de a pune capăt războiului.

Bennett a argumentat că acest conflict presupune multe sacrificii, potrivit unui oficial din guvernul ucrainean, citat de publicația Jerusalem Post.

”Nu avem nicio intenție”

Sursa a susținut că apelul telefonic a fost inițiat de Bennett.

”Dacă aș fi în locul tău, m-aș gândi la viața oamenilor mei și aș accepta oferta”, a spus Bennett. Răspunsul lui Zelenksi a fost scurt: „Te aud”.

Potrivit sursei, lui Zelenksi și oamenilor săi nu le-a plăcut sfatul. ”Bennett ne-a spus să ne predăm”, a spus oficialul. ”Nu avem nicio intenție să facem acest lucru. Știm că oferta lui Putin este doar începutul”.

În ultimele două săptămâni, și mai ales după vizita lui Bennett la Moscova, biroul primului ministru și Ministerul de Externe israelian au susținut că eforturile de mediere ale Israelului îi obligă să păstreze o abordare și mai prudentă și mai echilibrată.

”Nu avem nevoie de cutie poștală”

Potrivit oficialului, însă, biroul lui Zelensky nu vede rezultate ale medierii. El a spus că Bennett nu mediază, ci funcționează ca o cutie poștală și doar transmite mesaje între cele două părți. Potrivit acestuia, un mediator trebuie să încerce să pună cap la cap un compromis între cele două părți și să facă propriile oferte.

”Nu avem nevoie de cutie poștală”, a spus oficialul. „Avem destule. Dacă Bennett vrea să fie neutru și să medieze, ne-am aștepta să-l vedem desemnând pe cineva care să lucreze la asta zi și noapte și să încerce să ajungă la un compromis”.

Oficialii ucraineni cred că implicarea lui Bennett în eforturile diplomatice provine din faptul că nu dorește să adopte o poziție clară cu privire la invazia rusă de teamă că aceasta va afecta legăturile Israelului cu Rusia.

Ce va urma

Marți, ambasadorul ucrainean Yvgeni Kornichuk este așteptat să se întâlnească cu președintele Knesset-ului, Mickey Levi. Oficialul a spus că Kornichuk intenționează să-i explice lui Levi că singura opțiune, în ceea ce îl privește pe Zelensky, este un discurs video în plenul Knesset și nu un apel Zoom care va include doar câțiva parlamentari.

Dacă discursul de la Knesset nu are loc, liderul ucrainean se uită la alte opțiuni. Primul este un discurs în Yad Vashem, iar al doilea este un discurs în Piața Bima din Tel Aviv. Primarul Ron Huldai i-a spus deja lui Zelensky că ar fi bucuros să aranjeze.

Sâmbătă, negociatorul ucrainean aflat în discuții cu Rusia a declarat că Bennett a respins afirmațiile că Israelul a încercat să determine Ucraina să cedeze cererilor ruse în timpul discuțiilor.

Citește și

Și România este vizată. Rusia: ”Avertizăm”