--> -->

Zelenski: ”Mergeți în ofensivă!”

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a adresat din nou cetăţenilor, într-un mesaj postat pe Facebook, solicitându-le să continue rezistenţa şi să lupte, ori de câte ori au oportunitatea.

Zelenski vorbeşte despre ocupaţia ”temporară” a unor oraşe şi le cere oamenilor să nu se lase înfrânţi si să iasă în ofensivă.

Mesajul postat, sâmbătă seară, pe Facebook, se adresează ”poporului liber”.

”Fiecare”

Zelenski a apreciat ”fiecare soldat din linia de apărare, fiecare doctor care salvează vieţi, fiecare pompier care stinge incendii, fiecare antreprenor care continuă să muncească, zeci şi zeci de alţi profesionişti, milioane de oameni care au devenit un întreg, programatori care s-au alăturat trupelor de informaţii, fiecare om care s-a alăturat bătăliei, fiecare învăţătoare care nu a abandonat copiii, poliţiştii, funcţionarii publici”.

”Cu toţii am rezistat loviturii împreună. Ne vom reconstrui ţara împreună. De unde ne vine încrederea? Nu sunt doar cuvinte, nu este doar credinţă, este realitatea noastră. O realitate necondiţionată, alimentată de energia poporului nostru”, a transmis Zelenski, informează News.ro.

Preşedintele s-a referit la ”Ucraina pe care o ştim, o iubim, o protejăm şi pe care nu o vom ceda niciunui inamic”.

”Le strigăm invadatorilor: Plecați acasă!”

”Este eroism pur să protestezi când oraşul tău este ocupat, chiar dacă temporar. Când nu ai armă, dar primeşti focuri de puşcă şi nu fugi, când blindatele se îndreaptă către tine, dar nu te dai deoparte, de-asta ocupaţia este temporară”, a mai afirmat preşedintele.

”Oamenii noştri, ucrainenii noştri nu se retrag, nu dau înapoi, nu opresc rezistenţa. Le strigă invadatorilor – Plecaţi acasă”, a adăugat el.

El a transmis un mesaj direct şi cetăţenilor din oraşele ocupate de armata rusă: ”Mergeţi în ofensivă! Trebuie să ieşiţi afară, trebuie să luptaţi de fiecare dată când apare oportunitatea. Trebuie să ieşiţi afară şi să scoateţi răul din oraşele voastre. Luptaţi pentru drepturile voastre, pentru libertatea voastră”.

Negociator ucrainean: ”Rusia începe să realizeze”

În altă ordine de idei, Rusia este pe cale „să realizeze costul real al războiului” în faţa rezistenţei ucrainene, iar negocierile dintre delegaţiile celor două ţări încep sa fie „constructive”, a declarat sâmbătă un negociator ucrainean, Mihailo Podoliak, citat de AFP.

Intervievat la Lvov (Ucraina) de cotidianul canadian The Globe and Mail, Mihailo Podoliak, prezentat ca un colaborator apropiat al preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că începe să perceapă o schimbare în atitudinea Rusiei în faţa rezistenţei ucrainene şi sancţiunilor internaţionale.

„La începutul războiului, (ruşii) insistau asupra unei dominaţii totale. Nu se aşteptau la o rezistenţă atât de puternică din partea Ucrainei”, a spus Mihailo Podoliak.

„Tocmai încep să realizeze costul real al războiului. Şi acum începem să avem negocieri constructive”, a adăugat responsabilul care a participat la primele două runde de negocieri dintre Rusia şi Ucraina la frontiera cu Belarus.

Citește și

Klitschko: ”I-am omorât. Suntem gata”