--> -->

Zelenski despre Rusia: ”Nu mai impune”

Este ziua a 18-a de război în Ucraina.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că a observat o „abordare fundamental diferită” în atitudinea Moscovei în negocieri, după ce omologul său, Vladimir Putin, a afirmat că sunt „anumite evoluţii” în discuţii.

„La ultimele întâlniri, reprezentanţii ucraineni şi ruşi au început să discute, iar ruşii nu mai impun doar ultimatumuri, ceea ce reprezintă o abordare fundamental diferită”, a afirmat Volodimir Zelenski în conferinţa de presă organizată sâmbătă, potrivit cotidianului Le Monde.

”Mulțumit că avem un semnal”

Rugat să comenteze afirmaţiile preşedintelui rus, Vladimir Putin, privind „anumite evoluţii” în negocieri, Zelenski a declarat doar că este „mulţumit că are un semnal din partea Rusiei”.

Zelenski a deplâns totuşi că „partenerii occidentali (n.red ai Ucrainei) nu sunt suficient de angajaţi” în această abordare.

În termeni de garanţii de securitate, „Ucraina nu va putea avea încredere în Rusia după acest război sângeros. Astfel de garanţii de securitate trebuie să fie propuse de alţi lideri străini”, a estimat el.

Tot negociază

De la începerea intervenţiei militare ruse în Ucraina, pe 24 februarie, cele două părţi au avut trei sesiuni de negocieri la nivelul unor delegaţii formate din diplomaţi şi reprezentanţi militari, precum şi o întâlnire la nivel de miniştri de Externe, în Turcia.

Vineri, Vladimir Putin a afirmat, potrivit agenţiei Associated Press, că sunt „anumite evoluţii pozitive” în negocieri, fără însă a oferi detalii.

Sâmbătă, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că negocierile cu Ucraina continuă prin videoconferinţă, dar nu a prezentat detalii.

Citește și

Și România este vizată. Rusia: ”Avertizăm”