”Wali” s-a dat de gol, rușii zic că l-au ucis

Canadianul Oliver Lavigne-Ortiz, cunoscut sub porecla ”Wali”, a sosit săptămâna trecută pe frontul din Ucraina din postura de ”cel mai bun lunetist din lume”, ca mercenar într-o brigadă de străini sosiți voluntari.

Acesta luptase pe diferite fronturi aprige, în Afghanistan, Siria sau Kurdistan, iar apariția sa de partea Ucrainei a fost văzută ca o mare victorie pentru ucrainenii lui Volodimir Zelenski.

Ce susțin rușii

Însă rușii spun că l-au ucis pe luptătorul canadian în zona Mariupol, ”la 20 de minute după ce a intrat pe front”. Acolo, lunetistul de elită și-ar fi dat de gol poziția după ce și-ar fi comunicat prin radio sectorul de luptă unde se afla și ar fi dat mai multe interviuri pentru presă!

Rușii ar fi aflat astfel locația și ar fi bombardat intensiv acel sector.

Nu a mai dat niciun semn

Ar fi surprinzător ca ”Wali”, cu experiența sa, să facă o greșeală de amator, însă trebuie ținut cont că el a luptat pe fronturi în care nu existau sisteme electronice sofisticate de localizare, informează Marca.

Totuși, ucrainenii neagă că ”Wali” a fost doborât de invadatorii ruși, deși nu există vreun semn din partea soldatului de câteva zile. Mai exact, din 14 martie, când a postat ultima dată pe Facebook, unde ținea un jurnal updatat constant de război.

”Devenise un pericol”

Într-un comunicat, brigada străină care luptă în Ucraina a scris: ”Wali devenise foarte liber în opțiunile sale, așa că a trebuit transferat la o altă unitate, pentru că ignora instrucțiuni clare. Devenise un pericol pentru misiune, pentru familia sa și pentru sine însuși.

Noi nu suntem în Ucraina ca să scriem vreun roman, ci ca să facem lucruri despre care să scrie alții. Îl iubim din suflet pe Wali, fiindcă ne este un prieten întâi de toate. Până nu se dovedește altfel, este viu și nevătămat”.

Citește și

Mihai Călin: ”Mi-e greață de dictatura asta”