Primăvara a adus o explozie de culoare și parfum în natură, iar magnoliile sunt unele dintre cele mai spectaculoase și mai iubite flori în această perioadă.
Arborele de magnolie poate trăi până la 100 de ani
În România, magnoliile își fac apariția în diverse locuri, încântând privirile și umplând aerul cu arome delicate.
În lume există aproximativ 70 de specii de magnolii și în jur de 200 de subspecii. Arborele de magnolie poate trăi până la 100 de ani.
Numele acestor flori este legat de cel al unui botanist francez celebru – Charles Plumier – care, de altfel, este și cel care a descoperit arborele de magnolie.
Planta a fost descoperită pe insula Martinique, din Franța, iar localnicii o denumeau inițial „talauma”. Plumier este cel care i-a spus magnolie, după numele unui alt botanist celebru, Pierre Magnol.
Mai puțin cunoscut este însă faptul că magnoliile sunt considerate fosile vii, pentru că acestea ar fi existat chiar și în urmă cu 20 de milioane de ani. Adică, înaintea albinelor, deci, prin urmare, înainte să existe polenizarea.
Perioada magnoliilor în România
Magnoliile înfloresc primăvara foarte devreme, iar dacă iarna nu este una rece, această plantă poate înflori chiar în primele zile ale lunii martie.
În general, magnoliile înfloresc primăvara, dar anumite specii își pot face apariția chiar și din luna februarie. Sunt, de asemenea, magnolii și de luna iunie, în funcție de specie.
În funcție de condițiile climatice specifice fiecărui an și de specia de magnolie, aceste flori pot apărea mai devreme sau mai târziu. Oricum, apogeul magnoliilor în România este în luna aprilie, când vremea se încălzește, temperaturile sunt mai blânde cu plantele, iar ziua devine mai lungă.
Magnoliile sunt arbori sau arbuști care înfloresc precoce și sunt sensibili la temperaturi scăzute. În general, înainte ca mugurii să se deschidă, este necesară o perioadă de temperaturi mai scăzute, urmată de temperaturi mai ridicate, pentru a stimula înflorirea.
De asemenea, cantitatea de lumină naturală și lumina zilei – dacă se întunecă târziu sau devreme – joacă un rol important în procesul de înflorire al magnoliilor.
Aceste flori sunt adesea asociate cu începutul primăverii și simbolizează renașterea și frumusețea efemeră a naturii într-un nou ciclu al vieții.
Înflorirea magnoliilor în România marchează, astfel, un moment special în calendarul natural și este așteptată cu nerăbdare de iubitorii de natură și fotografie.
Citește și
Palatul Bragadiru a fost scos la vânzare. Cât costă și detalii despre monumentul istoric