Vom avea restricţii de Crăciun şi de Revelion? Ministrul Sănătăţii: ”Depinde”

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a vorbit despre posibilele restricții anti-Covid care ar putea exista de Crăciun și de Revelion, după ce și anul trecut românii au avut parte de așa ceva pe durata Sărbătorilor de iarnă.

Valul patru al pandemiei este din ce în ce mai aprig, fapt demonstrat de creșterea îmbolnăvirilor și deceselor de coronavirus de la o zi la alta. Nu este exclus, astfel, ca autoritățile să vină cu noi măsuri anti-Covid în luna decembrie, luna cadourilor.

Cseke Attila a spus că nu există o prognoză pentru ultima lună din an și indiferent de care ar fi restricțiile, este responsabilitatea fiecăruia dintre noi cum ne manifestăm față de respectare acestora, încât să evităm alte noi infectări.

”Nu avem o prognoză până în decembrie”

”Cum vom avea sărbători sfinte depinde în primul rând de noi, de noi toţi, de fiecare individ. Aici nu există atitudinea în care unii spun: ”Eu sunt doar unul singur”.

Nu, din fiecare om suntem cei 20 de milioane sau 18 milioane, responsabilitatea fiecărui individ poate să îmbunătăţească această perspectivă sau să agraveze printr-o atitudine care duce la creşterea infectării”, a declarat Cseke Attila la Antena 3.

Cseke Attila a mai tras un semnal de alarmă conform căruia următoarele două luni nu vor fi unele ușoare, referitor la evoluția pandemiei.

”Infecţia asta nu circulă în societate, circulă în persoane, e între persoane. Deci fiecare dintre noi trebuie să avem grijă. Sigur mai sunt două luni, dar nu vor fi zile uşoare, nici săptămâna aceasta, nici săptămânile următoare.

Categoric, toţi ne dorim să avem sărbători liniştite şi în familie. Nu avem o prognoză până în decembrie. Oricum prognozele trebuie privite cu un anumit echilibru”, a mai spus ministrul interimar al Sănătății.

1 milion de vaccinați în ultima lună

Între timp, de când s-au adoptat noi reguli anti-Covid (certificat verde în restaurante, mall-uri, instituții ale statului, masca obligatorie peste tot, etc.) românii au început să se prezinte într-un număr cât mai mare la centrele de vaccinare.

Într-o lună (perioada 20 septembrie-24 octombrie) s-au vaccinat peste 1 milion de persoane.

Datorită propriilor convingeri sau constrânși de tot mai multe restricții.

Iar ”platoul negru”

”Va mai dura. Când ajungem la un platou, nu vom ajunge să avem o scădere rapidă. O să începem să avem o scădere lentă după platou. Întrebarea este dacă am ajuns la platou, că în ultimele 2 – 3 zile am văzut că suntem. Eram la 18.000, acum suntem la 16 – 15.000. Oare cât ţine platoul ăsta? Dacă e platou, dacă nu ne trezim din nou cu o creştere.

Şi dacă ţine platoul ăsta în următoarele zile, când începe să scadă şi cu ce viteză? Clar că măsurile cu masca, mai ales şi celelalte poate vor ajuta la o scădere mai rapidă, dar nici asta nu va fi una spectaculoasă, de pe o zi pe alta să scadă cu câte 1.000. S-ar putea să ne trezim că o ducem aşa până prin mijlocul lunii noiembrie, sfârşitul lunii noiembrie, să vedem că încă luptăm cu acest val până ajungem la o situaţie controlabilă.

Depinde foarte mult de noi, din nou. Cu cât se vaccinează mai mult, cu atât şansa să controlăm situaţia este mai bună şi şansa să prevenim alt val mai târziu, prin ianuarie – februarie, este mai mare.

Mijlocul săptămânii viitoare, miercuri – joi, ne vom da seama care sunt creşterile, dar şi duminică. Noi comparăm şi zilele. Duminică la o duminică, luni la o zi de luni şi vedem dacă sunt creşteri şi încă eram pe creştere”, a declarat șeful DSU, Raed Arafat, la Digi24.

Citește și

Liviu Dragnea, fără milă: ”Am fost spălați pe creier împotriva lui Adrian Năstase”. Ce spune de Klaus Iohannis