Vom avea gaze la iarnă sau raționalizare? ”Lucrurile vor fi critice 3-4 luni”

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat marți că depozitele de gaz metan ale României pentru iarna viitoare sunt la aproape 50% și că necesarul energetic va fi acoperit.

România a atins deja ținta pentru 1 august

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că țara noastră a atins deja ținta stabilită de Comisia Europeană pentru data de 1 august în ceea ce privește acoperirea a 46% a capacității de depozitare cu rezerve de gaz natural pentru iarna viitoare.

La finalul lunii iunie, Parlamentul European a aprobat planurile de refacere a rezervelor de gaz natural pentru iarna următoare, o măsură prin care rezervele de gaze trebuie să atingă 80% din capacitate până pe la data de 1 noiembrie 2022.

Măsura privind refacerea rezervelor de gaze venea în contextul sistărilor aprovizionării cu gaze naturale din partea Rusiei. Europarlamentarul Cristian Bușoi, președinte al Comisiei pentru industrie, a susținut că practic, prin această măsură, țările care au o capacitate mare de stocare vor fi obligate să dețină cel puțin 35% din propriul consum, iar celelalte vor trebui să încheie acorduri cu celelalte state pentru a le stoca cantitățile necesare de gaz.

Marți, premierul Ciucă a anunțat că țara noastră a reușit să acopere 47% din capacitatea de stocare, depășind astfel pragul de 46% ce trebuia să fie atins la data de 1 august. În plus, premierul a subliniat că 70% din producția internă de gaz natural a mers către depozitele pentru iarna viitoare.

”Am acționat mult mai repede”

”România va avea suficient gaz în depozitele naționale, încât să fie acoperit necesarul energetic pentru iarnă. În acest moment, depozitele de gaz metan ale țării sunt 47% pline, ceea ce înseamnă că țara noastră a acționat mult mai repede decât calendarul pe care l-a stabilit Comisia Europeană pentru statele membre. Ținta pentru 1 august este de 46%, iar România a depășit-o încă din prima jumătate a lunii iulie.

Suntem înaintea calendarului european de acumulare a rezervelor pentru iarnă ca urmare a faptului că o mare parte din gazul metan extras în România este stocat. Astăzi a fost atins procentul-record de 70% de gaz din producția internă, trimis în depozitele naționale”, a transmis premierul Ciucă.

Anunțul premierului vine în contextul în care, potrivit publicației Europa Liberă, la data anunțului Parlamentului European țara noastră avea una dintre cele mai mici procente în ceea ce privește acoperirea capacității de stocare cu gaze naturale.

Astfel, la 21 iunie, România avea acoperit doar 39% din capacitatea de stocare, mult sub Germania sau Franța cu 58%, Polonia era deja la 90%, iar media europeană ajunsese la 55%.

”Din noroc”

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, este de părere că țara noastră a reușit să atingă acest procent de stocare mai degrabă din noroc în condițiile în care în ultimele zile Federația Rusă și-a redus semnificativ livrările de gaze către Europa.

”România are noroc că firmele de furnizare gaze din Ungaria importă gaze din Federația Rusă prin conducta South Stream și descarcă o parte din gazele care tranzitează România și în Romania.

Dacă Ungaria ar fi fost pe lista neagră a Rusiei, sau dacă nu era nevoită să tranziteze Romania, probabil că România nu beneficia de cele 2 – 3 milioane mc/zi gaze naturale, ceea ce ar fi făcut ca depozitele românești de gaze, probabil, să fie doar la un nivel de 35-38 %, iar la sfârșitul ciclului de înmagazinare, probabil, am fi atins doar un nivel de 65-70%”, a explicat acesta subliniind că dacă ”norocul va fi de partea noastră în continuare” și vom avea o iarnă ușoară atunci am putea trece ușor peste această perioadă.

”Critic în perioada decembrie 2022 – martie 2023”

”Lucrurile vor fi critice pentru perioada decembrie 2022 – martie 2023, cu posibile episoade extreme în luna februarie 2023. Se impun detalierea Planurilor pentru situații de urgență pe piața de gaze naturale, care să permită raționalizarea gazelor pentru consumatorii economici, în funcție de valoare deficitului.

Un val de frig de 14 zile cu temperaturi sub -15 C în ultima parte a iernii, ar necesita raționalizarea aproape a tuturor consumatorilor exceptând consumatorii casnici și consumatorii esențiali. Practic, aproape toată România ar trebui să fie închisă.

Chiar dacă teoretic consumatorii casnici nu vor fi afectați, realitatea s-ar putea să infirme această cerință. Trebuie să avem în vedere că în situații de frig extrem consumatorii care sunt mai aproape de sursă consumă mult și fac ca gazele să nu mai ajungă în cantitatea și presiunea minimă de funcționare a aparatelor la consumatorii din extremitățile sistemului de transport sau distribuție, aceștia rămânând efectiv fără gaze”, a explicat Dumitru Chisăliță.

Citește și

Învățământ online sau fizic? Rafila: ”Se duce până în septembrie”