--> -->

Vladimir Putin dezvăluie în ce condiții va face pace în Ucraina: ”Noi suntem pregătiți”

Un nou mesaj din partea Kremlinului vizavi de încetarea focului în Ucraina, după agresiunea începută pe 24 februarie 2022.

Rusia este de acord să pună capăt în mod pașnic conflictului din Ucraina, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin, într-un interviu acordat Corporației media din China, relatează RIA Novosti.

Reamintește de ”momentul Istanbul”

După cum a declarat liderul Federației Ruse, Moscova nu a fost niciodată împotriva unei astfel de evoluții a evenimentelor, dar pentru acest lucru este necesară disponibilitatea Kievului de a respecta garanțiile de securitate ale Federației Ruse, scrie Rador Radio România.

„Cum și ce trebuie făcut pentru ca acest conflict să se încheie prin mijloace pașnice: noi nu ne-am împotrivit niciodată la acest lucru, mai mult decât atât, chiar am convenit, la Istanbul, la vremea respectivă, că suntem pregătiți pentru acest lucru, în condițiile respectării intereselor legitime ale Rusiei în domeniul securității”, a remarcat Putin.

Și a amintit că, imediat ce trupele rusești s-au retras din Kiev, partea ucraineană a „aruncat în sobă” acordurile încheiate și a declarat că va „căuta să obțină înfrângerea și victoria pe câmpul de luptă, înfrângerea strategică a Rusiei.

Putin susține că Rusia a făcut totul pentru reglementarea pașnică a conflictului în ultimii ani, dar acuză Kievul că a adoptat un decret privind interzicerea negocierilor cu Federația Rusă.

Bagă și China în combinație

„Dacă partea ucraineană dorește acest lucru (reglementarea pașnică – n.Rosbalt), se pare că trebuie început prin a anula acest decret și a declara disponibilitatea pentru aceste negocieri. Noi suntem pregătiți, inclusiv folosind propunerile prietenilor noștri chinezi”, a subliniat Putin.

Șeful statului rus a arătat că propunerile Chinei privind reglementarea pașnică sunt „întru totul realiste” și a spus că acestea ar putea sta la baza înțelegerilor de pace. Putin a subliniat, de asemenea, că „operațiunea militară desfășurată de Rusia în Ucraina este o încercare de încetare a războiului care durează din 2014”.

„Escaladarea a ajuns la un nou nivel. Așa că începerea operațiunii militare speciale a Rusiei nu este începutul războiului, ci o încercare de a-l opri”, a precizat Putin.

După cum reamintește Rosbalt, în luna februarie, China a prezentat un plan privind reglementarea conflictului ucrainean, alcătuit din 12 puncte. Unul dintre aceste puncte era anularea sancțiunilor unilaterale. Inițiativa Beijingului a fost criticată de Ucraina și de SUA.

Citește și

Jurații ”Chefi la Cuțite” erau plătiți regește. Cât încasau de la Antena 1, plus bonus uriaș