Vlad Voiculescu se apără: ”Nu eu am decis achiziția, ci Florin Cîțu”

Direcția Națională Anticorupție (DNA) solicită ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă în legătură cu achiziția vaccinurilor anti-Covid.

Fostul ministru al Sănătății reacționează în Dosarul vaccinurilor în care este acuzat alături de Florin Cîțu și Ioana Mihăilă de abuz în serviciu.

Prima reacție a lui Vlad Voiculescu

„Am văzut cererea procurorilor în presă, nu știu ce conține. Este evident că instituțiile abilitate au tot dreptul să investigheze fapte sau decizii care au legătură cu banii publici și le stau la dispoziție pentru lămurirea oricărei situații care are legătură cu funcțiile publice pe care le-am ocupat.

Deocamdată nu am alte comentarii”, a declarat Vlad Voiculescu, într-un mesaj transmis Libertatea.

Ulterior, Voiculescu a revenit cu o nouă declarație, mai amplă.

„Pe 21 septembrie 2021 spuneam că o anchetă privind achiziția de vaccinuri în România este binevenită. În primul rând pentru că un moment critic pentru România și sănătatea publică a fost transformat într-un spectacol de atacuri politice în ultimii doi ani de PSD. Reamintesc că vaccinarea anti-COVID a fost în subordinea premierului în perioada pandemiei, nu a ministrului Sănătății: e vorba de faimosul comitet de vaccinare condus de dl Gheorghiță, care îi raporta ministrului Apărării, Ciucă și premierului Cîțu.

Alocările de cantități pentru statele membre au fost stabilite în cadrul unui contract comun de achiziție al Comisiei Europene cu furnizorii, în principal pe criteriul populației”, transmite Voiculescu.

Îl indică pe fostul premier: ”Sunt înregistrări”

Acesta arată cu degetul spre Florin Cîțu, căruia îi găsește însă circumstanțe pentru numărul de vaccinuri comandat.

„Deciziile privind achiziția de vaccinuri au fost luate exclusiv de premierul de la acea vreme. Există înregistrări ale ședințelor de guvern și documente care probează că premierul și-a asumat aceste decizii.

Cu toate că nu am fost de acord cu toate deciziile luate de cei care aveau în coordonare vaccinarea (ex: prioritizarea „specialilor”, centrele secrete pentru „speciali”, falsificarea indicatorilor, comunicarea campaniei de vaccinare etc.) și este de notorietate că am fost și dat afară din guvern pentru asta, trebuie spus că și cantitatea de doze achiziționate a constituit o decizie de oportunitate în condiții de incertitudine privind disponibilitatea producției, evoluția tulpinilor, necesitatea revaccinării”.

”Comandă” că vin alegerile?

În același timp, Voiculescu se întreabă dacă ancheta DNA nu are legătură cu alegerile de anul viitor.

„Sunt, desigur, semne de întrebare, cum o decizie executivă unde nu cunosc să existe vreo urmă sau vreun element de corupție și care nici măcar nu îmi aparține face înainte de o campanie electorală subiectul unei acțiuni penale.

Deși sunt semne îngrijorătoare în ultima vreme privind ingerințele politicului în Justiție, am convingerea că există resursele de profesionalism și onestitate în acest sistem, pentru a ajunge la concluzia corectă: aceea că am acționat în cele trei luni ca ministru cu cinste, punând mereu pe primul loc viața și sănătatea oamenilor”.

Citește și

Marcel Ciolacu despre o eventuală candidatură a lui Mircea Geoană la prezidențiale: ”Ciorbă reîncălzită”