VIDEO Părintele Pimen din Muntele Athos ne învață cum să depășim pandemia. Rețeta perfectă

Un părinte român extrem de cunoscut din Muntele Athos, starețul Pimen Vlad de la chilia Intrarea Maicii Domnului în biserică de la Schitul Lacu, a explicat ieri printr-un video sugestiv cum putem trece mai ușor de pandemia de COVID-19.

”Am observat că v-a plăcut cafeluța data trecută, în urmă cu o săptămână, când am băut-o împreună, iar acum vă invit la un ceai făcut din salvie, îndulcit cu miere de albine și cu un pic de lămâie, ca să nu dăm în dependență de cafea. Și după cum spun grecii antici, cine bea ceai de salvie moare sănătos, adică moare de bătrânețe.

Primesc multe telefoane de la voi, de la oameni cărora le e frică, nu știu ce o să se întâmple, ce o să fie, dar frica vine din necredință. Din puțina credință față de Dumnezeu. De aceea, dragii mei, trebuie să avem mai multă credință. Mai multă încredere în Dumnezeu. Că Dumnezeu nu ne lasă niciodată, dar trebuie să facem și noi ceva, un pic mai multă rugăciune. Încă oamenii nu s-au trezit. Vin timpuri grele, trebuie un pic mai multă rugăciune, mai multă insistență la Dumnezeu.

magazin piese autoatu.ro-->

La Dumnezeu este ca o balanță. Într-o parte faptele rele, într-o parte faptele bune. Până acum s-au pus mai mult fapte rele dacă o luăm la nivel planetar. Balanța atârnă deja foarte mult în jos cu faptele rele și trebuie să încercăm noi să menținem echilibrul, să reușim să ridicăm balanța, să punem fapte bune. Dacă nu facem acest lucru balanța o să se răstoarne. Și atunci Dumnezeu nu mai are motive să țină lumea. Fiecare rugăciune făcută în plus este un fir pus acolo la balanță. De la atâția oameni, zeci de mii, sute de mii, mai mulți, care se roagă, sunt fire de nisip care ridică balanța.

Acum, când stați mai mult în casă, știu că starea e încordată din cauza la toate știrile care apar ca să bage frica în oameni. De obicei, în casă, până acum oamenii se întâlneau în familie o oră sau două ore pe zi. Fiecare la muncă, la școală. Acum stau 24 de ore împreună. Acum văd ei ceea ce au în interior, în contact unul cu altul. Scot tot răul din interior, ajung certuri în familie, neînțelegeri, mulți bărbați se apucă de băut, nu se mai controlează, se poartă urât cu ceilalți din familie, nu-i bine, nu-i bine deloc.

Trebuie mai multă rugăciune, mai multă încredere în Dumnezeu, că nu ne lasă. Dar trebuie să dăm și noi ceva. Să încercăm dimineața, nu cum ne trezim, repede la mâncare, să încercăm câteva ore, până la amiază, un pic fără mâncare, e Postul Mare, ne-a rânduit Dumnezeu ca postul asta al Paștelui să-l putem ține cum trebuie. Fiind în familie putem ține postul, putem să ne rugăm mai mult, putem să facem ceva bun, să avem dragoste mai multă între noi.

Părinților, faceți un program, dimineața, o oră de rugăciune, citiți cu voce tare, ceilalți ascultă, cu rândul citesc fiecare câte zece minute ceva, rugăciunea de dimineață, un acatist la Maica Domnului, ceva adăugat acolo, câteva rugăciuni. La amiază dacă se poate iarăși ceva, seara la fel, Paraclisul Maicii Domnului, faceți ceva.

Acum, fiind Postul Mare, în slujbele bisericești se repetă de mai multe ori o rugăciune a Sfântului Efrem Sirul, foarte frumoasă, o rugăciune și de cerere, dar și de umilință, de smerenie, către Dumnezeu. Și asta se face cu metanie și este în felul următor:

Doamne și stăpânul vieții mele, duhul stăpânirii, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie. Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-mi mie slugii Tale. Așa Doamne Împărate dăruiește-mi ca să-mi văd greșelile mele, să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii, vecilor, Amin.”

Rugăciunea asta se face cu trei metanii mari, cu fruntea până la pământ. Și după aceea se fac 12 închinăciuni. Se face semnul crucii și cu mâna la pământ și se spune așa:

”Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosul. Dumnezeule, curățește-mă pe mine, păcătosul. Cel ce m-ai zidit, mântuiește-mă. Fără de număr am greșit, Doamne, iartă-mă.”

Aici sunt patru rugăciuni, fiecare rugăciune cu câte o închinăciune și se repetă de trei ori și așa ies 12. După aceea din nou se repetă rugăciunea de la început cu metanie.

Încercați să faceți rugăciunea asta, fiecare în familie, cum puteți acolo, de câte ori puteți, copii au energie multă, în afară de joacă, învățați-i să facă metanii, câteva metanii acolo. Zece metanii, douăzeci, cât poate fiecare. E cel mai perfect exercițiu o metanie pentru că atingi cu fruntea pământul, se mișcă tot organismul de sus până jos. Și nu vă panicați, că Dumnezeu este la cârmă. Cum spunea părintele Cleopa: Tata este la cârmă, să nu ne fie frică.

Să încercăm să fim mai buni, să avem mai multă dragoste între noi, că dragostea asta atrage harul lui Dumnezeu. Smerenia, dragostea, atrage harul lui Dumnezeu în casele noastre, în inimile noastre și atunci Dumnezeu nu ne lasă. Să încercăm să fim mai apropiați. Dragostea ar trebui să ne unească, să ne facă mai buni, mai răbdători unul cu celălalt și dacă s-a dat acum ordin peste tot să stați în casă, stați în casă liniștiți.

Aveți ce face în casă dacă vă rânduiți viața cum trebuie, puteți petrece clipe minunate împreună. De ce să vă scoată cineva? Înainte mulți se plângeau că nu timp să stea cu familia, împreună cu copii. Că sunt șoferi sau fac diferite munci. Acum aveți timp, stați acasă, oameni buni. Dar faceți ceva bun. Rugați-vă, ajutați, cei care puteți fii voluntari, mergeți și ajutați. Care nu, stați acasă și rugați-vă. Și căutați să vă umpleți timpul frumos. Dar să țineți postul, să faceți rugăciune, să facem ceva pentru cei care nu fac. Că sunt mulți care nu se roagă, care nu înțeleg, care nu le pasă. Îmi spunea cineva: Ce atâta Biserică, bine că le-au închis! Dar o să-și dea seama fiecare la timpul potrivit.

S-a trecut la etapa a treia, bisericile să fie închise, doar preoții să facă slujbele în biserică fără credincioși. Hai să trecem și noi la etapa a treia. Mai mult post, mai multă rugăciune, mai multe fapte bune, mai multă dragoste. Trecem și noi, mărim lucrurile astea și trecem duhovnicește etapele astea. Să ridicăm balanța asta cum am spus pentru că altfel, ce facem?

Necazurile astea de când au început? Acum doi ani a fost aici, în Grecia, s-a aprobat parteneriatul civil, deci între homosexuali. Ce s-a întâmplat? Aproape de Atena, o zonă acolo unde era frumos, a luat foc și au ars toate, au ars oameni, a fost un dezastru, câteva zile a ars continuu acolo, fără să poată să stingă. Dumnezeu a arătat că nu i-a plăcut lucrul ăsta.

După aceea în Australia, n-ați văzut ce a fost acolo? Că și ei au aprobat anumite lucruri, au avut incendii trei luni de zile, după aceea a dat o ploaie cu gheață cât oul de găină. Care a fărâmat, a distrus totul. Vă dați seama, Dumnezeu ne dă semne. Exact ce s-a spus la Apocalipsă, veți vedea semne în cer, în lună, în soare, pe pământ. Toate astea, cataclisme, ni le dă pentru faptele noastre.

Dumnezeu nu vrea să ne piardă, că altfel nu ne-ar fi dat astea, ne-ar fi lăsat până ne-am fi dus cu totul în mocirlă și după aia ne ștergea de pe față pământului. Dar nu vrea asta, vrea îndreptarea noastră. Și de asta ne dă semnele astea ca să spună: Oameni buni, treziți-vă, uitați în ce stare sunteți. Ne mai face câte un duș cu apă rece. Dar trebuie să pricepem.

Ne trebuie mai multă unitate în familie, nu cred că este o mamă care să nu-și îmbrățișeze copilul. În familie să existe dragoste. Îmi amintesc aici, la Atena, când a ars, după ce a trecut focul a găsit o mamă cu doi copilași arși și erau îmbrățișați toți trei. La greu intervine dragostea, unitatea. Să se protejeze unul pe altul. Un om a sunat la pompieri, a spus că e în mijlocul focului, dar noi suntem cât de cât protejați. Sunt cu soția mea, eu aș putea să scap singur că este un culoar, dar soția mea este în scaunul cu rotile, și nu pot să o las singură. Și-a luat soția în brațe și așa a murit. După ce a stins focul pompierii, i-a găsit și pe ei îmbrățișați.

Așa că și voi, vedeți în jur că e atâta panică, trebuie să aveți mai multă dragoste între voi. Cine știe ce-o mai rândui Dumnezeu. Ați văzut în Croația a venit un cutremur. Să nu îngăduie Dumnezeu și alte lucruri, chiar să plecăm din lumea asta uitându-ne urât unul la altul. Nu, să fie mai multă dragoste. Să ne găsească în rugăciune, în pace, în bucuria aia duhovnicească. Este și bucuria aia a suferinței dacă reușim să o înțelegem, dar să fim mai buni, să avem mai multă dragoste între noi.

Să știți că și noi, aici, vă cuprindem pe toți în rugăciunile noastre, din toată lumea asta, românii de pretutindeni și toată lumea. Nu vă uităm. Dar încercați și voi să faceți ceva. Încercați acolo, un pic, așa, cât se poate de mult. Facem și noi ce putem aici, dar nu e suficient dacă nu faceți și voi. Exact ca la construcția unei case, trebuie să pună toți, degeaba unul zidește și unul dărâmă. Fiecare să contribuim câte un pic. Ceva să punem acolo, cât de puțin putem. Fiecare să se ostenească puțin, să facă puțin mai mult bine.

Doctorii își dau silința prin spitale, cum pot, fac gărzi de ore întregi, zile întregi, stau acolo neîncetat în spital, încearcă să facă și ei ce pot. Hai să facem și noi ce putem, fiecare în dreptul nostru, fiecare pe baricada lui. Ajutați unde puteți, pe cei care nu au. Aveți ceva în plus, ajutați-i și pe ceilalți. Am văzut că în țară multe mănăstiri au făcut mâncare și au dus în diferite locuri, biserica, la Mitropolie, a făcut pachete și a dat unde s-a putut, hai să încercăm fiecare în dreptul lui, uitați-vă la vecini, bătrâni, care chiar au nevoie, duceți-vă și duceți-le ceva de mâncare. Încercați să arătați că aveți mai multă dragoste, mai multă unitate. Și Maica Domnului nu ne lasă și Bunul Dumnezeu.

Vă îmbrățișez pe toți din întreaga lume, nu uitați că e nevoie de mai multă rugăciune, de mai multă dragoste. Vă îmbrățișez cu toată inima și vă las pe toți în grija Maicii Domnului. Maica Domnului este legătura noastră cu cerul. În fiecare zi să ne rugăm ei, să insistăm la ea ca să mijlocească la Bunul Dumnezeu pentru noi.

Toată nădejdea noastră spre tine o punem, Maica lui Dumnezeu, păzește-ne pe noi sub sfânt acoperământul tău, Amin!”, a explicat starețul chiliei Intrarea în Biserică a Maicii Domnului de la Schitul Lacu din Muntele Athos.

Citește și:

VIDEO Măsuri luate la timp de Rusia și câte cazuri sunt. Putin, declarație astăzi: ”Vacanță plătită”No Comments Yet

Comments are closed