VIDEO Cum a ajuns Dan Puric informator al Securității: ”M-am autodenunțat. Îi imitam pe toți”

Un artist complet, Dan Puric, 62 de ani, a făcut o incursiune în trecutul său, în experiențele sale cu uriași ai scenei românești.

Totodată, în podcast-ul lui Damian Drăghici, actorul buzoian a explicat și cum a ajuns să devină informator al vechii Securități.

Cuvintele lui Gheorghe Dinică și Dem Rădulescu

A vorbit despre adevărați monștri sacri ai teatrului și filmului românesc. Cu exemple concrete. Pe fiul său, Octavian, l-a luat în primire Gheorghe Dinică.

„Sună atât de mare și impunător prenumele tău, Octavian, nume de împărat, apoi, când zici Puric, cade steagul!”, așa i-a spus marele Gigi Dinică fiului meu. Viața este plină de surprize.

Vorba lui Petre Țuțea, îi lua doctorița tensiunea și filosoful i-a spus: ”Lăsați, doamnă, asta! Mie să-mi spuneți cine sunt și încotro mă îndrept”. Brâncuși zicea să nu-ți pierzi niciodată copilul din tine, asta încerc și eu.

Bibanu” (n.red actorul Dem Rădulescu) îmi spunea: „Dragul meu Puric, când intri pe scenă să te bucuri, ca să-i bucuri și pe ceilalți! Dragă Puric, eu nu învăț privighetoarea să cânte, eu doar îi aranjez aripile!””, a explicat Dan Puric.

”M-am împrietenit cu el”

Cum a ajuns să fie informator al temutei Securități? Fiind în ultimii ani acuzați vizavi de acest detaliu.

”La 18 ani, îl imitam pe Ceaușescu în clase, reuneam două clase la „Tonitza”. Plus profesori. E un tovarăș de la UTC care vrea să te vadă, mi s-a zis.

„Dănuț, noi – pluralul imperial – te apreciem pe tine! Tovarășul Ceaușeascu vrea să facă o chestie pentru Basarabia, cu tineret, dar e o chestie mai ascunsă, te interesează? Trebuie să semnezi aici, să nu spui nimănui, nici părinților!”. Eram hipertalentat la arte plastice.

Aveam 17 ani, era o declarație de informator la Securitate! M-am împrietenit cu el. A zis să nu spun părinților. Nu era prost, dracul nu e prost, ofițer de Securitate. Dacă ascultă emisiunea asta, trebuie să aibă vreo 80 de ani acum.

După două săptămâni, mă gândeam că suntem într-o gașcă secretă. Și aveam „careu”, cu elevii în fața școlii, iar eu ca și cum aș vedea un cunoscut m-am dus să dau noroc cu el. „Băi, ce-ai făcut, m-ai deconspirat!”. Eu nu știam, credeam că suntem prieteni.

După alte două săptămâni, a venit altul blond, dur. „Vă rog frumos, să ne spuneți cine face politică în clasă!”. Și m-am trecut pe mine, Dan Puric, m-am autodenunțat! A crezut că fac mișto de el.

În clasă, imitând, o fată mi-a spus: „De ce nu te duci la IATC?!”. Imitam pe toți, pe Ceaușescu, pe Păunescu. Credeam că IATC e fabrică de tractoare!”, a mai spus actorul.

Citește și

Nelu Tătaru poate reveni ca ministru și iese la rampă: ”Oamenii au înțeles că sănătatea nu se negociază”