Părintele Arsenie Boca nu a fost încă canonizat de către Biserica Ortodoxă Română dar mulți credincioși îl cinstesc ca un sfânt și merg an de an pe 28 noiembrie, în ziua adormirii lui, și nu numai, la mormântul celui care a fost unul dintre cei mai mari duhovnici români ai secolului trecut, la Mănăstirea Prislop din județul Hunedoara.
Sute de oameni au venit și anul acesta pentru a-i aduce un omagiu părintelui și a participa la slujba de pomenire. S-au amplasat garduri metalice de la intrarea în curtea mănăstirii, până la mormântul sfântului, a existat dezinfectant pentru mâini și în general s-au respectat măsurile de distanțare între pelerini și s-a purtat masca de protecție.
Dacă anii trecuți era o coadă imensă la mormântul Sfântului Arsenie Boca de ziua comemorării lui, acum nu s-a stat prea mult pentru a ajunge acolo.
Episcopul Daniil, fost stareț al mănăstirii, l-a cunoscut pe Arsenie Boca și a făcut o afirmație care pune presiune pe cei care conduc Biserica Ortodoxă Română. Acesta a comparat pandemia de coronavirus cu invazia de lăcuste asupra Egiptului, din Vechiul Testament, și pe duhovnic cu un Moise al vremurilor noastre.
”Dacă părintele Arsenie Boca ar fi fost canonizat, nu am trece prin ceea ce trecem”, a spus episcopul credincioșilor prezenți la Prislop.
Basilica.ro a explicat în ce stadiu se află discuțiile despre canonizarea părintelui Arsenie Boca:
”Părintele Arsenie Boca este unul dintre cei mai iubiți duhovnici români ai secolului trecut. O propunere de canonizare a sa, înaintată la finalul anului trecut de Mitropolia Ardealului se află în analiză la Subcomisia sinodală pentru canonizarea sfinților români.
Până la luarea unei decizii finale, Sfântul Sinod a recomandat clericilor și credincioșilor – indiferent dacă susțin canonizarea sau se opun acesteia – să aștepte cu rugăciune și răbdare rezultatul final al subcomisiei sinodale, evitând atât idealizarea excesivă a persoanei părintelui Arsenie Boca, cât și denigrarea lui.
Sinodalii au explicat că procesul de canonizare este unul anevoios, nu se face în pripă sau sub emoții de moment, mai ales când este vorba despre persoane trecute de curând la Domnul, iar mărturiile prezente despre acestea sunt contradictorii.”
Citește și:
ROMÂNIA FRUMOASĂ Stoicănești, un loc cu însemnătate pe harta Oltului