Victor Ponta: ”Gazele ne țin o lună”

Fostul premier Victor Ponta, lider al Pro România, a acuzat o situație critică în care se află România, amenințată de prețuri tot mai mari în viața de zi cu zi, pe fondul inflației crescute.

Realitatea nu este roz deloc, în ciuda unor estimări mai mult decât optimiste ale guvernanților.

România este dependentă de importuri, asta e evident, iar Ponta a susținut că țara are gaze doar pentru o lună, iar agricultura este arhaică.

”Depindem total de importuri”

”Declaratiile oficiale pompoase nu tin loc de masuri. Romania si-a distrus dupa 2016 independenta energetica – a inchis doar facilitati de productie fara sa puna nimic in loc – a abandonat marile proiecte energetice demarate in 2012 – 2014 fara sa mai inceapa in mod concret nimic.

Acum rezistam o luna – daca nu e frig si pentru ca am oprit toti marii consumatori industriali (care inca mai produceau ceva in Romania) . Faptul insa ca depindem total de importuri intr-o perioada in care nimeni nu mai vrea sa exporte asteptand sa vada ce se intampla cu Rusia si Ucraina, ne duce la alte crize si mai grave”, a precizat Ponta.

”Agricultură din secolul 18”

El a continuat pe aceeași linie pesimistă.

”De exemplu, prin inchiderea Azomures, in Romania nu se mai produc deloc ingrasaminte pentru agricultura; din Rusia si Ucraina nu se mai importa; Turcia si Polonia nu ne dau pentru ca tin pentru nevoile interne = cum faci agricultura in Romania secolului 21 fara ingrasaminte? Ca in secolul 18?

Nu mai producem deloc in Romania fier beton si materiale de constructii. Cum putem sa facem autostrazi din bani europeni fara materiale?

Vorbele bombastice si vizitele la unitati militare alaturi de oficiali straini sunt frumoase – dar nu ajuta deloc economia. Si daca ne prabusim in continuare economic – cine mai ramane in țară?”, a scris Victor Ponta pe Facebook.

Citește și

Mihai Chirica: ”Pot să iau bătaie, nu să dau”