Viața Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir

Astăzi este 26 octombrie, ziua Sfântului Dumitru, dar puțini cunosc viața Sfântului și unde se găsesc moaștele sale. El s-a născut și a crescut în Tesalonic. Foarte de timpuriu a acces la treptele înalte din ierarhia armatei romane, datorită multiplelor calități cu care a fost înzestrat de Dumnezeu. Ne este însă necunoscut cum a primit credința creștină și cine este cel care l-a inițiat.

Cu siguranță că aceasta nu a fost un fenomen unic, de vreme ce la un moment dat chiar în cadrul familiei imperiale romane existau creștini, precum de exemplu Teodora, fiica lui Galeriu, soția împăratului Maximian, pe care au decapitat-o din porunca soțului ei, și alte persoane.

Sfântul Dumitru nu a ținut doar pentru el această mare comoară a credinței, ci a împărtășit-o și altor tesaloniceni, concetățeni ai săi, și mai ales tinerilor din cetatea de Dumnezeu păzită. Și această lucrare, deopotrivă periculoasă atât pentru cariera cât și pentru viața sa, a exersat-o sistematic în cadrul adăposturilor sau refugiilor creștine.

Acolo se pare că l-au arestat în flagrant delict soldații trimiși ai lui Maximian Galeriu și prin urmare, probabil, că l-au și defăimat pe străzile centrale ale Salonicului, înainte de a îl aduce la locul de încarcerare, care era reprezentat de baia ce se găsește sub altarul actual al bisericii Sfântul Dumitru. Mari au fost torturile sale, deoarece și rangul său era mare, dar și credința pe care o mărturisea era mare.

Acolo, în închisoare, cunoscută astăzi sub numele de cripta ”temnița” Sfântului, Dumitru a fost vizitat de Nestor, cu scopul de a primi binecuvântarea sa pentru a se lupta cu Lie (n.r. un fel de gladiator care ucidea fără milă în special pe creștini) în arena orașului. Și astfel, cel care avea să devină mucenic al lui Hristos și învățător al Adevărului veșnic, îi descoperă că ”și pe Lie îl va birui și pentru Hristos va primi mucenicia”. Ceea ce s-a și întâmplat.

Așadar, sosind Nestor la locul confruntării, sigur de victorie, a strigat: ”Dumnezeul lui Dumitru, ajută-mă!”. Și minunea s-a săvârșit. Lie a fost înfrânt spre mare rușinare a tuturor păgânilor, a reprezentanților oficiali, dar și a publicului care urmărea cu entuziasm lupta din arenă. Însă această mărtusire a lui Nestor a avut ca rezultat grăbirea muceniciei Sfântului Dumitru. Soldații romani au primit ordin să se ducă în temnița Sfântului Dumitru și cu sulițele lor să străpungă pieptul acestuia. Acesta a fost sfârșitul Marelui Mucenic și Izvorâtorului de Mir Dumitru (305 d.Hr.)

Se spune că atunci când creștinii au aflat această faptă s-au grăbit și, după cum le-a dictat dragostea față de marele mucenic, au luat în mâinile păgânilor cinstitul trup al sfântului și l-au așezat spre păstrare în primul său mormânt, care este reprezentat de fântâna ce se găsește în interiorul bisericii Sfântul Dumitru din Salonic, mai precis în partea de nord a soleei.

Aici este și aghiasma sfântului, care de secole întregi izvorăște continuu spre folosul și sfințirea dreptcredincioșilor creștini. Această aghiasmă, asemeni și mirul care izvorăște din mormântul sfântului, prin niște canale (de fapt un fel de țevi) ajungea în zona criptei (temniței) și de acolo credincioșii luau din ambele ca și binecuvântare, umplând diferite recipiente de sticlă sau lut, care pe o parte aveau reprezentat chipul Sfântului Dumitru, iar pe cealaltă era gravată Maica Domnului sau cuvioasa Teodora, Izvorâtoarea de mir din Tesalonic. Accesul credincioșilor în temniță era posibil doar din strada care astăzi se numește Sfântul Nicolae.

Mai târziu, când s-a construit biserica Sfântului Dumitru, cinstitele sale moaște au fost așezate în interiorul bisericii în a doua jumătate a culoarului central, acolo unde există pe pardoseală un hexagon, ușor de remarcat, care reprezenta baza chivoriului mucenicului. Chivoriul de lemn care se înălța acolo era poleit cu aur și argint. De aceea această poleială a făcut în repetate rânduri obiectul furturilor din partea diverșilor cuceritori ai orașului.

Moaștele Sfântului Dumitru se găsesc în prezent în orașul Salonic, în Agios Dimitrios, cea mai mare biserică din Grecia. Ea este situată pe str Agiou Dimitriou și intrarea este liberă.

Sursa: Cartea Sfinții Noștri, Dumitru Izvorâtorul de Mir, Nestor, Lup, Anisia, Grigorie (Kallidis), ediție tipărită de Sfânta Mitropolie a Tesalonicului, Biserica Sfântul Dumitru – Ocrotitorul

Citește și

Patriarhul Daniel, poveste cu tâlc: ”Când comuniștii au interzis închinarea, regimul a căzut”

No Comments Yet

Comments are closed