Valabilitatea certificatelor de vaccinare, prelungită cu șase luni

Guvernul a decis azi prelungirea termenului de valabilitate a certificatelor de vaccinare cu 6 luni, până la 31 decembrie 2022.

Această măsură e valabilă numai pe plan intern, pentru că la nivelul UE, certificatele verzi expiră la nouă luni de la momentul administrării celei de-a doua doze.

Toate certificatele de vaccinare, indiferent de data emiterii, vor fi valabile până la sfârșitul anului, a anunțat joi secretarului de stat Andrei Baciu într-o conferință de presă privind măsurile adoptate prin hotărâre de Guvern.

Unde nu se aplică prelungirea

”În act normativ (hotărârea de Guvern adoptată joi – n.r.) există o prevedere care se adresează cadrului național, prin care se prelungește valabilitatea certificatelor digitale europene privind Covid-19 de la 30 iunie 2022, cât este în momentul de față, până la 31 decembrie 2022 și prevede eliberarea la cerere a unui nou certificat după fiecare doză suplimentară de vaccin efectuată”, a declarat Andrei Baciu.

El a explicat că ”pentru a putea avea timp necesar pentru a vedea și adapta măsurile la situația epidemiologică s-a decis prelungirea până la 31 decembrie 2022 pentru certificatele pe care le avem în România”.

Prelungirea nu se aplică în cazul călătoriilor în spațiul comunitar Această decizie a fost aprobată în același act normativ prin care autoritățile au transmis decizia UE prin care toate certificatele verzi vor avea o valabilitate de 270 de zile când sunt folosite pentru intrarea în state membre UE.

Asta înseamnă că dacă au trecut nouă luni de la efectuarea celei de-a doua doze, trebuie să faci booster-ul și să generezi un nou certificat pentru a putea călători în țările UE. Certificatul este valabil însă și cu un test PCR negativ sau cu dovada trecerii prin boală.

S-a eliminat certificatul verde pentru supermarket-urile din mall

”Practic, acest act transpune şi în România aplicarea acestei reglementări care va fi valabilă şi pentru celelalte state membre pentru călătorii. Vorbim aici şi de Spaţiul Economic European şi de Confederaţia Elveţiană, unde certificatul de vaccinare este recunoscut doar după efectuarea dozei de booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare completă au trecut mai mult de 270 de zile”, a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă, Andrei Baciu.

El a precizat că ”acest lucru vizează numai partea de călătorii în interiorul Comunităţii Europene, nu se adresează regulilor existente şi felului în care funcţionează societatea în interiorul statelor membre, incluzând aici şi România”.

Tot joi, guvernul a eliminat certificatul verde pentru accesul în supermarketurile din mall, în condițiile în care se pot asigura circuite separate pentru intrare-ieșire.

De asemenea, a fost prelungit și termenul de completare a formularul PLF de la 24 de ore înainte de intrarea în țară, la 72 de ore.

Citește și

George Simion, despre situația de a fi mazilit din AUR: ”Poate-i dau eu afară”