Val de căldură în România: ”Ajunge până la 41 de grade”

Val de căldură începând de astăzi în România. Temperaturile ridicare sunt aduse în România de anticiclonul Circe care a lovit vestul Europei. Joi și vineri, în țara noastră, maximele vor depăși 40 grade Celsius, au anunțat meteorologii.

În prezent, acesta își face simțită prezența în Italia, unde temperaturile vor scădea brusc. Acest anticiclon va împinge valul de aer cald care stagna deasupra Italiei spre estul Europei, ceea ce va determina un nou val de cîldură ucigătoare în România pentru zilele de joi și vineri.

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a vorbit la România TV despre ce ne așteaptă în următoarele zile: „Joi, valul de căldură va cuprinde regiunile vestice, sudice și sud-estice. Ne vom apropia joi de temperaturi, în special în lunca Dunării, de până la 37-38 de grade. Indicele de temperatură-umezeală va atinge și va depăși pragul critic de 80 de unități, iar vineri va fi cea mai caldă zi din această săptămână, pentru că deja valul de căldură în intensificare va cuprinde toată țara și vom vorbi de temperaturi la scara întregii țări, între 32-41 grade Celsius, cu cele mai ridicate valori în sudul și sud-vestul”.

Joi, 3 august, se află vigoare un cod galben de caniculă, valabilă pentru mai mult de jumătate din țară. „Joi, valul de căldură se va extinde în vestul, sudul și sud-estul țării, unde va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 25 de grade. Notă: vineri, valul de căldură se va extinde și intensifica în toată țara”, a transmis ANM.

De asemenea, meteorologii au emis o prognoză specială pentru Capitală, valabilă de joi, 3 august, ora 9.00, până vineri, 4 august, ora 10.00. Conform acestora, vremea va fi caniculară, iar temperaturile maxime se vor încadra între 36-37 de grade Celsius, iar cele minime se vor situa între 19 și 22 de grade.