Vaccinarea, un eșec? Replica lui Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut că jumătate din populația totală a României a fost vaccinată. În opinia lui, campania de vaccinare nu a fost un succes, dar nici un eșec.
”Nu a fost un succes”

”Opinia mea este că, în cifre reale, suntem undeva în jur de 50%, deci peste 8 milioane de concetățeni de-ai noștri s-au vaccinat cu două doze de vaccin, mai mult de un sfert dintre ei cu trei doze de vaccin.

Sigur că potrivit EUROSTAT, suntem 19,3 milioane de locuitori, probabil că populația rezidentă este sensibil mai mică, în jur de 17 milioane, deci cel puțin 50% din populația totală a României a fost vaccinată”, a declarat la RFI Alexandru Rafila.

”Eu pot să vă spun că nu a fost un succes”, a spus ministrul întrebat dacă a fost un eșec campania de vaccinare din România.

Ce va urma

”Nu știu, poate că există și varianta de mijloc, având în vedere că avem 50% din populație vaccinată. Există și situația unor țări care au reușit și cifre inferioare.

Oricum, după debutul acela furtunos din ianuarie-februarie 2021, din păcate, interesul pentru vaccinare a scăzut, probabil și datorită unor erori în modul de comunicare, de apreciere a situației, de stimulare a oamenilor să se vaccineze.

Acum discutăm despre o campanie care practic este încheiată”, a adăugat Rafila.

Acesta a mai spus că vaccinarea împotriva noului coronavirus va trece la medicii de familie, ca o vaccinare de rutină: ”Ne găsim în faza aceasta de tranziție, nu are rost să ținem funcționale sute de centre de vaccinare, ca să se vaccineze câteva sute de persoane zilnic și atunci o să trecem în cursul anului acesta vaccinarea împotriva infecției cu noul coronavirus să se facă de rutină în cabinetele medicilor de familie”.​

Citește și

Rafila despre valul 6: ”Guvernul a decis”