--> -->

Va crește prețul la carburanți după ce petrolul rusesc a fost interzis în UE? Reacția ministrului Virgil Popescu

Ministrul PNL al energiei, Virgil Popescu, a declarat la Antena 3 că România nu va avea probleme cu aprovizionarea cu țiței, pentru că există rute alternative, dar a adăugat că se ferește să facă predicții privind o eventuală creștere a prețului carburanților la pompă.

”Ne-am pregătit de mult”

”Astăzi (n.red – luni) a intrat oficial embargoul UE referitor la petrolul rusesc. Practic, mai sunt niște state membre care au o anumită excepție, care sunt alimentate prin conducta Drujba, cum sunt Ungaria și Slovacia, care nu au ieșire la mare și care nu au altă sursă de aprovizionare. Dar, tot de astăzi, statele G7 au impus un plafon de 60 de dolari barilul pentru țițeiul importat din Rusia”, a spus Virgil Popescu la Antena 3.

El a precizat că ”România este pregătită” pentru aprovizionarea cu țiței fiindcă ”s-a pregătit de mult pentru intrarea în vigoare a acestui embargou”.

”Am discutat cu absolut toți operatorii, Petrom, Lukoil, Petromidia, cu privire la importurile de țiței, nu avem nicio problemă, sunt rute alternative, sunt furnizori alternativi”, a subliniat el.

Ce s-a ferit ministrul să spună

Întrebat dacă în România vor fi creșteri de prețuri la benzină și la motorină, Virgil Popescu s-a ferit să ofere un răspuns concret.

”Piața trebuie urmărită cum se va repoziționa în urma intrării în vigoare a acestui embargou. Deocamdată, din ce am observat în piață, nu am observat astăzi, în prima zi, o creștere semnificativă a prețului țițeiului.

Nu se pot face predicții în această perioadă. Mă feresc să fac predicții în această perioadă, pentru că este o perioadă cu o volatilitate foarte mare”, a mai spus el.

Afirmațiile ministrului PNL al energiei au venit în contextul în care producţia de ţiţei a României a scăzut cu 6% în primele nouă luni din 2022, iar importurile au crescut cu aproape 25%. În acest moment, o treime din totalul consumului de țiței din România provine din producția internă, iar restul din import.

În acest moment, prețul mediu la benzină este de 6,7 lei pe litru, iar la motorină de 7,9 lei pe litru. Subvenţionarea preţului la pompă cu 50 de bani, atât la motorină, cât și la benzină, expiră însă pe 31 decembrie.

Petrolul rusesc, interzis în UE

În vară, Consiliul European a adoptat al șaselea pachet de sancțiuni contra Moscovei.

Printre altele, s-a decis interzicerea achiziționării, importului sau transferului de țiței și de anumite produse petroliere din Rusia către UE. Restricțiile au intrat în vigoare astăzi, 5 decembrie, pentru țiței, iar de la 5 februarie 2023 se vor aplica pentru alte produse petroliere.

Totodată, a fost prevăzută și o excepție temporară pentru statele membre ale UE care, din cauza situației geografice, nu au alternative și sunt dependente de aprovizionarea cu țiței din Rusia. De asemenea, în coordonare cu statele din G7, ţările UE, plus Australia, au stabilit vineri, 2 decembrie, un acord care prevede plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl va livra statelor terţe la 60 de dolari barilul.

Concret, UE interzice acum companiilor europene care livrează petrolul rusesc pe cale maritimă să-şi ofere serviciile dacă petrolul livrat depăşeşte pragul de 60 de dolari barilul.

Citește și

Petre Daea: ”Nu critic oaia ca apoi dimineața să-i mănânc brânza”