--> -->

Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Focșani

Unirea Principatelor Române, cunoscută și sub numele de Mica Unire, va fi sărbătorită în acest an la Focșani, acolo unde a fost desființat hotarul care depărțea Moldova de Țara Românească după unirea din 1859.

Despărţit în două – Focşanii Moldovei şi Focşanii Munteni – de un braţ al Milcovului, oraşul întruchipa, în acea vreme, situaţia celor două ţări vecine şi surori.

Consiliul Județean Vrancea organizează, împreună cu Muzeul Vrancei și Centrul Cultural Vrancea, în parteneriat cu Garnizoana Focșani, cu ocazia împlinirii a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, o serie de acțiuni astfel:

Muzeul Unirii din Focșani (Str. Republicii nr. 30) – ora 10.00: Simpozion dedicat Unirii Principatelor Române

Piața Unirii din Focșani – Manifestări prilejuite de celebrarea a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române

– Ora 12.00 Acordarea onorului militar

– Ora 12.02 Intonarea Imnului Național

– Ora 12.07 Alocuțiuni oficiali

– Ora 12.20 Defilarea Gărzii de Onoare

– Ora 12.25 Intonarea Horei Unirii

Casa Memorială Moș Ion Roată din Câmpuri – ora 14.00: Rememorarea personalității lui Moș Ion Roată.

La Iași în acest an nu se va organiza nimic

În schimb, la Iași nu se va organiza pe 24 ianuarie 2022 în Piața Unirii sau în alte spații publice cu acces necontrolat, evenimente dedicate Zilei Unirii Principatelor Române.

”Din păcate, fiindcă traversăm iar un moment complicat din cauza pandemiei de COVID-19, nu vom putea organiza manifestările dedicate zilei de 24 ianuarie așa cum ne-am dori. Mulțumesc instituțiilor care au înțeles situația actuală și vor organiza evenimente dedicate Unirii Principatelor Române în modalități care respectă legislația în vigoare”, a declarat primarul Iașului, Mihai Chirica.

Focșani și Mica Unire și cum s-a mutat Milcovul din centrul orașului la Golești

Focșanii Moldovei și Focșanii Munteniei au existat ca târguri separate aproape jumătate de mileniu, despărțite fiind de pârâul Milcovel. Pe cele două maluri ale pârâului se aflau vămile celor două Principate, pichetele de grăniceri și bornele de hotar. Dintre borne, cea mai importantă era borna de hotar de la Pichetul de Grăniceri numărul 47, cea care se afla în fața bisericii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Cele doua târguri au continuat să existe separat o vreme și după unirea Principatelor, până în anul 1862, anul unirii administrative. Atunci, prin decret al domnitorului Alexandru Ioan I Cuza, au fos desființate pichetele și punctele de trecere frontieră de-a lungul râului Milcov, frontiera naturală a celor două țări românești. Din acel moment a început amenajarea pieței din fața bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul”. A prins contur mai ales dupa încă un an, când prin Legea Secularizării Averilor Mănăstirești, așezământul monahal a fost desființat, biserica mănăstirii a devenit biserică simplă de mir, iar pe locul fostei mănăstiri a fost amenajată actuala Grădină Publică din Focșani.

”Vin la Milcov cu grăbire,
Să-l secăm dintr-o sorbire
Și să treacă drumul mare,
Peste a noastre vechi hotare.”

Citește și:

Mănăstirea Agapia, sfințenie și artă în inima naturii