Un nou val de caniculă vine spre România. Temperaturile maxime anunțate

După un răgaz de câteva zile, căldura revine în România. Meteorologii anunță un nou val de caniculă aflat în deplasare către țara noastră. În Vestul Europei s-au emis deja alerte cod roșu și portocaliu.

Până la 37 de grade Celsius

Un al treilea val intens de căldură se îndreaptă din nordul Africii către Europa. Vor fi maxime de până la 37 de grade Celsius, cât mai curând, încă din week-end.

Țara noastră nu va scăpa de încă un episod tropical. Până la mijlocul săptămânii în curs, valorile termice vor fi unele suportabile, sub granița celor care caracterizează o zi caniculară.

De joi, 4 august, căldura va poposi și în zona României. Treptat, canicula se va extinde într-o primă fază în partea de vest a țării noastre, cu temperaturi maxime cuprinse între 36 – 37 grade Celsius.

Nu vor scăpa de maxime de peste 35 de grade nici Muntenia, Oltenia, Banat sau zone din Moldova. În Maramureș și în zona montană vor fi cele mai acceptabile temperaturi.

Alertă cod roșu în Vestul Europei

Valul de aer tropical se va simți în România până duminică, 7 iulie, atunci când în scenă reapar fenomenele specifice instabilității atmosferice accentuate.

În acest debut de săptămână, valul de aer tropical a ajuns deja în sud-vestul Europei.

Meteorologii au emis o avertizare meteo cod roșu de caniculă pentru Portugalia și cod portocaliu pentru Spania. În zona iberică, maximele vor trece de 39 – 40 de grade Celsius.

Luni, 1 august, o formațiune cu aspect de tornadă a fost surprinsă de turiștii din Sulina. Zona din Dobrogea a fost sub avertizare de cod portocaliu de vijelii şi averse puternice.

Climatologul Roxana Bojariu a explicat acest fenomen. Ea a spus că tornadele apar de obicei ca urmare a vijeliilor puternice.

”Vor mai fi fenomene meteo extreme”

Aceasta transmite și un avertisment destul de serios. Ea a spus că în următoarea perioadă, fenomenele meteo extreme vor fi tot mai prezente în țara noastră.

”Până la urmă astfel de fenomene extreme au fost şi vor mai fi, în funcţie şi de ingredientele care generează instabilităţile care până la urmă favorizează tornadele sau formarea trombelor“, a declarat Roxana Bojariu, la Antena 3.

Citește și

A crescut prețul la țigări și la alcool, de azi. Ce scumpiri vor urma