Wave Resort

Un muzeu dedicat Părintelui Dumitru Stăniloae în inima Bucureștiului

În chiar inima Bucureștiului, cel mai mare teolog al secolului al XX-lea are amenajat un spaţiu muzeal. Locația dedicată Părintelui Stăniloae a fost amenajată de Parohia ”Sfântul Gheorghe Vechi” şi este situat la parterul casei parohiale din curtea locașului de cult.

Părintele Paroh Sorin Tancău a explicat pentru basilica.ro de unde a venit ideea proiectului:

”Inițiativa organizării unui muzeu parohial a pornit de la faptul că renumitul teolog a locuit în acel spațiu împreună cu soția și fiica, Lidia, începând cu anul 1947 pentru o perioadă îndelungată”.

”Atunci când muzeul va fi inaugurat, imediat după ce societatea românească va depăși perioada de pandemie, își va propune să fie gazdă pentru diferite lansări de carte, pentru discuții teologice, pentru cursuri și seminare ale studenților, emisiuni ale canalelor media, care evocă personalitatea teologică a Părintelui Dumitru Stăniloae, dar și pentru vizite ale pelerinilor”, a spus pr. Tancău.

În prezent, parohia lucrează la realizarea unui tur virtual in imagini, precum și a unui scurt film, în mai multe limbi de circulație internațională, cu scop de prezentare pentru vizitatori. Amenajarea muzeului a început în primăvara anului 2019, pe cheltuiala parohiei, dar cu sprijinul unei echipe de voluntari care a început să transforme încăperile.

”Tot aici se regăsesc nenumărate fotografii ale părintelui împreună cu familia, cu ucenici, cu obștea Mănăstirii Rohia, cu iluștri prieteni ai părintelui ca Nichifor Crainic sau părintele Arsenie Boca, dar și de la evenimente personale cum ar fi: decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universității din București”, a declarat părintele Sorin.

Opera teologică a Părintelui Stăniloae ni-l arată ca unul dintre cei mai de seamă gânditori creştini din lume, un părinte al Ortodoxiei secolului XX. Părintele John Meyendorff spunea despre el că „este cel mai mare teolog ortodox din întreaga lume a secolului trecut”.

Citește și

REPORTAJ Pelerinajul la Sfântul Dimitrie în vremea coronavirusului