Un medic celebru ne liniștește. Putem merge în concedii

Nu mai este mult și vine perioada concediilor. Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș ne liniștește. Putem merge fără probleme la mare.

“În momentul ăsta sunt tot felul de studii și de date care încearcă să vadă cât de mult se poate transmite. Eu cred că ar trebui să plecăm de la variantele de transmitere cele mai probabile. E clar că virusul stă puțin timp în aer, în așa fel încît rămân variantele de transmitere clasice: transmiterea aerogenă, dar transmiterea aerogenă se referă la situația în care suntem foarte aproape de persoana de lângă și se transmite prin intermediul secreților respiratorii, nu faptul că rămâne în aer și după un interval de timp persoana vine din urmă, trece prin acel loc și se infectează. E o probabilitate foarte mică asta, poate doar să fie un spațiu închis, ca de exemplu liftul.
Dacă este de exemplu să mergem la mare, știm așa: nu se transmite prin apă, transmiterea prin suprafețe este foarte mică. Și atunci cel mai important este să nu am contact prelungit cu alte persoane.
Legat de aerul condiționat: e adevărat că un virus de dimensiuni mici trece prin filtrele aparatelor de aer condiționat – că e vorba de mașină, că e vorba de hoteluri etc. Numai că s-a demonstrat că dacă nu e transmis prin intermediul secrețiilor respiratorii, el rezistă foarte puțin timp și, cel mai probabil, nu este o încărcătură virală care să mă îmbolnăvească, cel puțin asta arată datele de acum. Și atunci, eu cred că trebuie să alegem varianta de mijloc, cea echilibrată. Nu trebuie să ne gândim la o probabilitate mare de transmitere prin ventilație, chiar dacă teoretic virusul trece, pentru că nu va fi o încărcătură virală suficient de mare încât să determine boala.
Nu mi-aș face griji legate de concedii. Eu cred că nu e un risc atât de mare încât să nu mă duc în concediu din motivul ăsta”, a declarat Adrian Marinescu pentru Hotnews.
Citește și
https://doarromania.ro/ponta-vrea-sa-vada-dat-jos-guvernul-orban/
No Comments Yet

Comments are closed