Un mare actor român, pe scenă și la 71 de ani: „Te îmbolnăvești doar în ziua liberă”

Dan Condurache s-a născut pe 26 iulie 1952, la Dorohoi. A copilărit la Stâncești, în ograda bunicilor, de unde păstrează și astăzi amintiri, conform stiri.botosani.ro.

Actorul spune că preferă să moară dacă nu va mai putea urca pe scenă! La 71 de ani, Dan Condurache este un artist prolific și căutat de regizori, el jucând în aproape 70 de filme. Și prezența sa în teatru este la cel mai înalt nivel.

Sedus de copil de teatru radiofonic

A copilărit la Stâncești, în casa bunicilor, unde a ascultat cu mare plăcere teatru radiofonic.

A absolvit liceul din orașul natal, Dorohoi, și a hotărât să plece la București. A fost admis la Teatru, iar în 1975 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesorilor Octavian Cotescu și Ovidiu Schumacher.

Din 1975 a jucat la Teatrul Mic din Capitală, zeci de roluri. Are o voce inconfundabilă!

”E ca într-o căsnicie de durată”

Dan Condurache spune, într-un interviu pentru Digi 24, că actorul trebuie să joace până în ultima clipă și că un actor rămâne actor și când merge cu tramvaiul.

„Cred că trebuie să rămâi foarte, foarte, foarte îndrăgostit. Apoi ajungi la iubire, iubirea se transformă în respect, ca într-o căsnicie de durată. E un lucru foarte greu să rămâi îndrăgostit, până la limita imposibilului chiar. Adică mai bine mori tu decât actorul din tine. Ceea ce e extrem de dur şi de greu de întreţinut. Să simţi de fiecare dată când urci pe scenă acelaşi gol în stomac e un lucru interesant ca experienţă umană”.

Actorul crede că un actor nu se poate îmbolnăvi decât în ziua liberă. „Teatrul trebuie slujit, în orice situaţie. Nu ai voie să te îmbolnăveşti, decât în ziua liberă, şi nici atunci. Părinţii trebuie să-şi aleagă ziua când să moară, pentru că fără prezenţa ta totală aici nu se poate nimic”.

Nemulțumit de omul din afara scenei

Într-un alt interviu, actorul vorbește de faptul că și-a gestionat greșit rolul propriei vieți.

„Rolul propriei vieţi l-am gestionat precar. Disperat şi deznădăjduit (cum sunt şi acum), mi-am agresat familia, prietenii şi vina era numai a mea. E adevărat că am fost educaţi la şcoala românească de teatru, unde se cerea 24 de ore din 24 să te preocupe „profesia”. Nu ştiu şi nu cred că se poate altfel”, a spus pentru Adevarul.ro.

Actorul spune că lasă totul în trecut: „Nu mă uit niciodată la filmele în care am jucat. O ma­re actriţă, Marlene Dietrich, spunea că „e indecent să te uiţi la tine”. Nu mă mai uit nici la duble, cred orbeşte în complicitatea cu regizorul, dusă până la nivelul pericolului”.

”De public trebuie să te apropii cu delicatețe ca să-l câștigi de partea ta”

„Nimeni, niciodată, nu te poate obliga să joci prost. Dacă joci prost, este numai vina ta.

Meseria e meserie, indiferent dacă o faci pe scena teatrului sau pe micul ecran. S-au schimbat vremurile, s-au mai schimbat și oamenii, deci și gustul acestora, sensibilitatea lor. Teatrul a devenit serios, iar mie mi se pare că poveștile au fost uitate, nu mai sunt luate în seamă. Dar fără poveşti nu se poate trăi, nu se poate visa.

Eu, totuși, continuu să cred că spectatorii au încă abilitatea să simtă atunci când e vorba de un lucru care merită a fi luat în seamă. Comedia este mai complicată decât își imaginează oamenii. De public trebuie să te apropii cu delicatețe ca să-l câștigi de partea ta.

Actorul ar trebui să lucreze de dimineața până seara. Meseria lui este una continuă, 24 de ore din 24. El înmagazinează replici, gesturi, atitudini, fizionomii, situații… Nu are voie să se odihnească nicio secundă”, a spus actorul.

Citește și

S-a rupt talismanul de iubire dintre Mădălina Ghenea și Grigor Dimitrov