--> -->

Un fost patron din Liga 1, care a făcut o avere din imobiliare: ”Noi, românii, suntem mai catolici decât papa”

Ionuț Negoiță (49 de ani), fostul patron al celor de la Dinamo, a comentat imaginile dezastrului din Turcia și Siria.

Acolo unde două cutremure produse luni, unul de 7,8 pe scara Richter, celălalt de 7,5 grade, au făcut zeci de mii de victime.

Fost investitor la gruparea din Ștefan cel Mare”, Ionuț Negoiță a intrat în lumea imobiliarelor în urmă cu peste 20 de ani și a explicat într-un interviu pentru GSP că legislația turcă în domeniu nu e adaptată la realitatea zilelor noastre, menționând că în România, în urma marelui cutremur din 1977, ”normativele au fost schimbate și modificate de vreo trei ori”.

”Clădirile în România se fac solide după ’77”

– Aveți 10.000 de locuințe ridicate cu propria firmă de construcții. Nu vă dă fiori ceea ce s-a întâmplat în urma cutremurelor din Turcia, aveți siguranța că e totul în regulă cu cine ați lucrat?
– Ceva, acolo, cred că legislația în domeniu nu e adaptată la niște realități. În România, după cutremurul din 1977, normativele au fost schimbate și modificate de vreo trei ori. Au devenit din ce în ce mai exigente și au mărit gradul de rezistență la seisme. Clădirile în România se fac foarte solide.

– Serios?
– Da, începând cu tot. Solul trebuie să fie pregătit, analizat bine. Aceste construcții noi, dacă s-au respectat proiectele, respectă un program complex. Și eu, fiind de meserie, am rămas mirat că în Turcia, în Bulgaria am văzut clădiri în curs de construcție cu structură mult mai simplă. I-am întrebat pe proiectanți: „De ce la bulgari, care sunt mai încolo la 100, 200 de kilometri, se poate?”. Noi, românii, suntem mai catolici decât papa, în sensul că încărcăm structura de rezistență și mai tare. Ceea ce poate fi un plus, dorința noastră de a fi mai exigenți.

– Adică?
– Se pune în plus ca să nu riscăm. Alții încearcă să optimizeze, să fie la limită. Noi mai punem 20 la sută. Ca să fie!

– Dar poate unii mai „iau” din materiale.
– Dacă nu respectă proiectul, e riscul lor! În ultimii ani, controalele și asumările implică mai multă lume. Trebuie să semneze mai mulți, și verificatorul, și dirigintele, e greu să-i găsești pe toți să accepte să nu doarmă liniștiți pe pernă…

”Nu-i găsești pe cei 10 să riște pușcăria”

– În Turcia au căzut și blocuri noi.
– Nu știu ce normative au avut ei acolo.

– În privința costrucțiilor dumneavoastră, dormiți liniștit noaptea că s-au respectat parametrii?
– Sunt asumate de cel puțin zece oameni de specialitate! Dacă dezvoltatorul ar spune: „Hai să mai facem o economie aici sau dincolo!”, trebuie ca restul de 9-10 oameni să riște pușcăria. Nu-i găsești! Acum 15-20 de ani, când am început, era mai simplu, nu era nevoie de atâtea semnături, probabil, unii mai făceau economie ici-colo, din ce am auzit. Sper că nu la modul periculos.

– După pandemia de coronavirus, după războiul din Ucraina, a venit cutremurul din Turcia. Ce vă produce frică, personal, în acest moment?
– Nu e nimic nou sub soare. Riscuri sunt. Războaie au fost, sunt și vor mai fi. La fel cutremurele și alte riscuri. Să facem ce ține de noi să diminuăm riscurile și să ne adaptăm la noile realități.

Citește și

Imaginea durerii. Un bărbat din Turcia nu dă drumul mâinii fiicei sale, ucisă în blocul prăbușit la cutremur