--> -->

Un dispozitiv din sistemul de apărare american poartă numele „Zeiței de la Montreal”!

România, țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO), beneficiază de mai multe sisteme de apărare de origine americană, între care și Patriot.

Acesta este un sistem de rachete sol-aer și este printre cele mai eficiente utilizate atât de Statele Unite ale Americii, cât și de alte națiuni aliate.

Sistemul de apărare ”Nadia”, unul notat cu 10

Referitor la Patriot, fiecare sistem de rachete sol-aer are în dotare și un radar, care are o denumire unică. Iar cel de-al treilea radar care a intrat în dotare în anul 2023 a primit numele „Nadia”. Se pare că americanii au fost inspirați de prestația Nadiei Comăneci de la Jocurile Olimpice de la Montreal, 1976, când gimnasta noastră a devenit prima sportivă de 10 din istoria Olimpiadei.

„Un radar care a primit nota 10, după finalizarea procesului de recepție, testare și acceptanță, echipat cu cea mai avansată tehnologie și considerat a fi un radar de aur, poartă denumirea de NADIA.

Regimentul 74 PATRIOT are în dotare patru sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT, anul acesta încheindu-se activitatea de testare, acceptanță și recepţie a ultimelor două sisteme de rachete sol-aer PATRIOT.

Fiecare astfel de sistem are în dotare un radar, considerat unul dintre cele mai importante echipamente, un echipament esențial în operararea acestui sistem, de ultimă generație, așa cum au fost achiziționate toate sistemele, pe o configurație modernă hardware și software”, se arată pe pagina de Facebook denumită Regimentul 74 PATRIOT.

Reacția Nadiei Comăneci după ce a aflat informația: „Mă surprinde și mă bucură!”

La scurt timp după ce s-a aflat că un radar din sistemul de apărare Patriot a primit numele ei, Nadia Comăneci a fost contactată pentru a oferi o scurtă reacție. „Zeița de la Montreal” a fost vizibil mișcată de gestul americanilor și s-a declarat încântată de faptul că rezultatele pe care le-a obținut ca gimnastă încă au un puternic ecou la nivel mondial:

„Mă surprinde şi mă bucură în acelaşi timp. De regulă, când încercăm să facem ceva în viaţă şi ne iese destul de bine, ne gândim la perfecţiune. Deci e frumos să aud acest lucru”, a declarat Nadia Comăneci, citată de Orange Sport.

Citește și

Olivia Steer, reacție furibundă după ce a fost criticată: ”Sunteți manipulați. Vă mint, vă fură”