Un castel superb este aproape de finalul reabilitării

Peisajul Transilvaniei este înnobilat de o mulțime de conace și castele, care oferă un plus de farmec și un punct de atracție în plus pentru cei care vor să viziteze această zonă. Județul Bistrița Năsăud nu duce lipsă de astfel de giuvaiere. Castelul Teleki din Posmuș este aproape de finalizarea lucrărilor de reabilitare.

Castelul Teleki din satul Posmuș, comuna Șieu, are o poveste veche și fascinantă. Însuși satul a fost întemeiat de câțiva coloniști germani. Mai apoi, în secolul al 17-lea, Mihaly Teleki, cancelarul Transilvaniei, a primit o proprietate în zonă. Apoi, numărul celor din familie care au venit în Posmuș a crescut. Pal Teleki a decis, undeva la mijlocul secolului al 18-lea, să reconstruiască în stil baroc clădirea de lemn care era pe locul actualului castel. A fost, de fapt, un complex de clădiri, format din corpul principal, magazii, grajd, capelă și închisoare.

Castelul a ars în 1823, dar Ferenc Teleki a început reconstrucția, care a ținut până în 1830. Revoluția din 1848-1849 a adus o nouă perioadă tulbure, în care castelul a fost distrus. Andor Teleki a fost responsabil cu lucrările de reparații. În timpul secolului trewcut, a fost reconstruit grajdul din stânga bastionului de poartă, dar și noua aripă a conacului, gândită tot în stil baroc.

După al Doilea Război Mondial, comuniștii au naționalizat proprietatea Teleki, care a devenit sediu de IAS. Din păcate, mare parte din pădurea care înconjura castelul a fost retezată. A scăpat însă un stejar despre care se spune că a fost plantat în anul 1406. În jurul acestuia s-a născut o legendă, conform căreia cuplurile care vin în ziua căsătoriei și ating acest copac vor avea viață lungă împreună.

Din fericire, în 2019 au început lucrările de reabilitare la acest castel. Cei de la Consiliul Județean Bistrița au anunțat că deja au terminat 80% din ce și-au propus. Cum va arăta acest complex după redeschidere?

Corpul 1 – Parter: spații de acces vizitatori, recepție, informare. Etaj: spații de expunere a lucrărilor reprezentative pentru activitățile centrului cultural.
Corpul 2 – ateliere, spații expoziționale, bibliotecă, sală de expunere de carte veche.
Corpul 3 – Parter: spații pentru conferințe și expoziții. Subsol: spații pentru evenimente, spații de depozitare.
Corpul 4 – sală de 70 de locuri pentru întruniri și simpozioane.
Corpul 5 – ateliere, spații de expunere.

Citește și

S-a modificat structura anului școlar. Vacanță mai scurtă