--> -->

Ultima Oră Embargo total asupra importului de gaz, petrol și cărbune din Rusia

Parlamentul European a aprobat astăzi cererea de a se impune un embargo total asupra importurilor de cărbune, gaz și petrol din Rusia. Comisia Europeană a solicitat săptămâna aceasta un set nou de sancțiuni împotriva Rusiei.

Rusia le-a cerut statelor Uniunii Europene să-i plătească în ruble gazele livrate începând cu 1 aprilie, dar cererea a fost refuzată. Ba mai mult astăzi Parlamentul European a aprobat sancțiunea la adresa Rusiei privind toate importurile de cărbune, gaz și petrol în țările din Uniunea Europeană, cu 513 voturi pentru, 22 împotrivă și 19 abțineri.

Odată aprobat amendamentul, europarlamentarii au început să aplaude.

Rezoluția Parlamentului este un gest politic, decizia finală referitoare la interzicerea importurilor din Rusia aparținând Comisiei Europene.

În prezent, Rusia ocupă locul doi în lume la producţia de petrol – de circa 11 milioane de barili pe zi, în spatele SUA şi înaintea Arabiei Saudite Jumătate din petrolul exportat de Rusia era livrat statelor europene, printre care Germania, Italia, Olanda, Polonia, Finlanda, Lituania, Grecia, România şi Bulgaria.

”Un embargo asupra importurilor din Rusia ar putea împinge pieţele energiei în cel mai crunt haos din viaţa noastră“, a spus în urmă cu o lună Vandana Hari, analist la Vanda Insights.

Care este situația în România în cazul embargoului impus

„În acest moment, în România intră gaze pe reţeaua de conducte care aduc gaz din Rusia, nu s-a luat încă această decizie”, spunea în urmă cu 3 zile premierul Nicolae Ciucă.

România importă 25% din gazele naturale pe care le consumă, care provin în totalitate din Rusia, în timp ce cumpără 70% din petrolul de care are nevoie din străinătate, din care 40% provine din Rusia.

Care este situația în alte țări

Vecina noastră, Bulgaria are 90% din consumul său de petrol și gaze care provine din Rusia.

70% din energie pentru consumul Ungariei, provin în acest moment din Rusia.

87% din gazele naturale importate de Cehia sunt de origine rusească, în timp ce în cazul petrolului ponderea ajunge la 50%.

Slovacia primește 100% din necesarul de gaze naturale și petrol de la Rusia

80% din gazul importat provine din Rusia în Austria

Citește și:

Uhrin, despre decizia Cehiei de a trimite tancuri T-72: ”Sper”