--> -->

Ultima amenințare a Rusiei: ”Doar cu ruble”

Rusia a anunțat la începutul acestei săptămâni că nu va mai furniza gaz natural Europei dacă țările de pe continent nu vor accepta să plătească în ruble exporturile sale de gaze.

”Statele neprietenoase”

Cerere ar fi fost refuzată de statele G7, informează Reuters. La reuniunea liderilor Uniunii Europene de vineri nu a fost adoptată nicio poziție comună cu privire la condiția pusă de Moscova săptămâna trecută, și anume ca țările ”neprietenoase” să plătească în ruble, nu în euro, pentru gazul său.

”Obligativitatea” a venit după ce Statele Unite și aliații europeni au adoptat sancţiuni comune fără precedent care vizează Rusia. Pe lista țărilor ”neprietenoase” întocmită de Kremlin se află toate statele membre ale Uniunii Europene, SUA şi Marea Britanie.

Banca Centrală a Rusiei, guvernul și gigantul Gazprom din domeniul energiei, care livrează 40% din importurile europene de gaze, ar trebui să-i prezinte președintelui Vladimir Putin până pe 31 martie propunerile de măsuri care trebuie luate pentru ca plățile externe pentru hidrocarburi să fie făcute în ruble.

”Este evident că nu vom furniza gaze în mod gratuit, acest lucru este clar”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferinţă de presă.

”Am refuzat”

”În situația noastră, nu este nici posibil și nici convenabil să ne angajăm în activități de caritate (față de clienții europeni, n.r.)”, a adăugat Peskov.

Rusia va lua decizii în timp util în cazul în care ţările europene refuză să plătească în moneda rusă, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Între timp, miniștrii energiei din G7 au respins cererile de plată în ruble, a anunțat ministrul german al economiei și protecției climei, Robert Habeck, după o serie de discuții cu omologii săi.

”Toți miniștrii G7 au convenit că aceasta este o încălcare unilaterală și clară a contractelor existente”, a declarat Robert Habeck după o conferință online cu miniștrii energiei din G7.

”Plata în ruble este inacceptabilă și facem apel la companiile în cauză să nu accepte cererea lui Putin”, a mai spus Habeck.

UE își propune să-și reducă dependența de gazul rusesc cu două treimi în acest an și să pună capăt importurilor de combustibili fosili din Rusia până în 2027.

Anul trecut, exporturile de gaze rusești către blocul comunitar au fost de aproximativ 155 de miliarde de metri cubi. Vineri, Statele Unite au anunțat că vor găsi o soluție pentru a furniza 15 miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat (GNL) Uniunii Europene în acest an.

Citește și

Putin către Abramovich: ”Îi voi distruge”