Uhrin, despre decizia Cehiei de a trimite tancuri T-72: ”Sper”

Dusan Uhrin a comentat decizia țării sale de a ajuta Ucraina cu artilerie grea. Cehia este prima țară NATO care a decis să trimită armament greu Ucrainei pentru a se apăra în conflictul cu Rusia.

Zeci de tancuri T-72 și vehicule de infanterie au plecat pe calea ferată, într-o operațiune convenită cu NATO.

Dusan Uhrin: ”Am făcut și eu antrenamente pe tancurile acelea în armată”

”Din ce știu tancurile acelea sunt foarte vechi. Am fost și eu în armată acum 34 de ani(n.r. 1988) și am făcut antrenamente pe ele, așa că le știu. Sper să nu fie la fel cum le aveam noi pe vremea aia.

Serios acum, situația din Ucraina este foarte foarte dificilă și toți oamenii din Cehia încearcă să ajute oamenii din Ucraina. De asemenea, eu, soția mea, am ajutat de la începutul acestor probleme. Nu am putut închiria hotelul pentru refugiați, dar îi ajutăm cu bani, cu tot ce putem. Asta este normal din partea noastră pentru că avem o parte din staff din Ucraina în afacerea noastră”, a declarat antrenorul ceh al lui Dinamo, Dusan Uhrin.

Ce sunt tancurile T-72

T-72 sunt tancuri de luptă pe care ucrainienii știu să le folosească. De altfel, 1032 de tancuri erau înregistrate în Ucraina în 2010. T-72 a fost un tanc principal de luptă din a doua generație, proiectat și fabricat în Uniunea Sovietică. Cehoslovacia, Polonia, Iugoslavia și India au construit variante sub licență.

Modelele aveau litera K în denumire(de la komandirskiy: comandă). Iar versiunile dotate cu blindaj reactiv avea adăugată litera V(de la vzryvnoy, exploziv).

Acestea au fost principalele variante de tancuri T-72

T-72 Ural – modelul de bază din 1974.

T-72A – a intrat în producție începând cu anul 1979 și era echipat cu telemetru laser, sistem electronic de conducere a focului, blindaj compozit suplimentar (poreclit Dolly Parton de către serviciile secrete americane) și lansator de grenade fumigene.

T-72M – versiunea de export, dotată cu blindaj mai subțire și un sistem de conducere a focului inferior. Construită sub licență și în Polonia și Cehoslovacia.

T-72B – versiune fabricată din 1985, echipată cu un tun nou (stabilizat), un sistem de conducere a focului nou, sisteme optice noi, blindaj mai gros (poreclit Super Dolly Parton) și un motor mai puternic, capabil să dezvolte 840 de cai putere.

Citește și:

Rusia extinde conflictul la nivel mondial: amenință!