--> -->

Turnul Alb din Brașov, priveliște minunată spre orașul de sub Tâmpa

Turnul Alb este unul dintre locurile pe care nu trebuie să le ratezi dacă ajungi în Brașov. Situat pe Dealul Straja sau Dealul Romurilor, îți oferă una dintre cele mai frumoase priveliști spre orașul de sub Tâmpa.

Turnul și-a luat denumirea de alb de la aspectul său, fiind tencuit și văruit în alb. Este situat pe o stâncă și a fost construit între anii 1460 și 1494. Are forma unui semicerc închis, cu partea dreaptă orientată spre oraș. Construcția acea 5 nivele și înălțimea varia între 18 și 20 de metri în funcție de denivelările solului.

Partea de sus a turnului este dotată cu creneluri, iar pe pereții laterali se văd și astăzi niște jgheaburi ieșite în consolă de unde ploua pe vremuri cu pietre peste atacatori. Fiind la mare înălțime, accesul era posibil doar prin intermediul unor scări mobile. Un incendiu în 1689 a cuprins Turnul Alb, urmările acestuia fiind înlăturate abia în 1723, când turnul a fost restaurat. Turnul era apărat de breasla cositorilor și arămarilor.

Cum arată Turnul alb

-plan semicircular deschis
-peste 30 m diferență de nivel față de zidurile orașului
-20 de metri înălțime spre oraș și 18 metri înspre deal
-zidurile au la bază 4 metri
-diametrul turnului măsoară 19 metri
-turnul prezintă de-a lungul zidurilor sale metereze, guri pentru smoală și balcoane susținute de console cioplite în piatră

Cum ajungi la Turnul Alb

Puteți ajunge cu mașina pe drumul care merge spre Poiana Brașov. De asemenea, puteți să alegeți să mergeți și pe jos din Piața Sfatului, mergând spre Bastionul Graft din Brașov, acolo unde liniștea și susurul pârâului vă va transpune în altă lume.

Citește și

Carmen Tănase: ”În această politică, imaginea mi-ar fi făcută praf în două săptămâni”